Sistemul Circulator

Extras din referat:

Sîngele este indispensabil funcționării organelor și supraviețuirii. Este menținut în permanență mișcare într-o rețea de vase sanguine – artere, vene – care împînzesc tot organismul pentru a transporta oxigenul și substanțele vitale nutritive în țesuturi, și pentru a îndepartă acele substanțe nocive care acumulîndu-se ar putea

deveni nocive.

ARTERA - este un vas mare de sînge ce conduce sange bogat in oxigen de la inima pana la țesuturi și celule ale corpului. Aceste artere se impart in ramuri mai mici, numite arteriale, care au pereti musculari, si care prin contractie si prin relaxare rebleaza fluxul sanguin. VENELE - sunt vase care transportă sînge sărac în oxigen către inimă. Cînd sîngele dă oxigenul țesuturilor își schimbă culoarea in roșu închis și devine nefolositor pînă cînd nu cedează substanțele de balast și nu se reîncarcă cu oxigen. Sîngele încărcat cu toxine din capilare, ajunge in venule, care au diametrul putin mai mare, apoi în vene, care în sfîrșit ajunge în inima. CAPILARELE - sunt de mărime microscopică și au o buna difuziune. Prin pereții lor se face schimbul de oxigen, substanțe nutritive, respectiv dioxid de carbon și substanțe de balast. Suprafața totală a capilarelor depășește 6000 m², iar volumul lor este atît de mare încît nu se pot umple toate în același timp cu sînge.

Sîngele constituie a 14-a parte din greutatea noastră corporală, deci volumul lui exact depinde de dimensiunile corpului. Un barbat matur de statura medie, are aprox. 5 litri de sînge, iar o femeie matura de statura medie, o cantitate ceva mai mică. 45% din volumul total al sîngelui este alcatuit din celule cu diferite funcții speciale. Din acestea, cele mai semnificative sunt globulele roșii și globulele albe. Aceste globule minuscule se află într-un lichid denumit plasmă. Plasma este un lichid dens, de culoare gălbuie deschisă, care conține proteine, sare si glucoză dizolvate în apă. Într-un sistem circulator a unui om matur există în jur de 3 litri de plasmă, rolul cel mai important al acesteia fiind de agent de transport al celulelor albe și roșii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Circulator.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Marime:
1.44MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Profesorului:
Natalia C.
Sus!