Sistem nervos central

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Locomotia, senzatia, gindirea, vorbirea si sentimentele se bazeaza pe structurile complexe ale celulelor nervoase ce formeaza sistemul nervos central (SNC), care pote fi afectat de o varietate de disfunctii si boli.

Identificarea sursei problemei in sistemul nervos este dificila pentru ca bolile si lezarile nervilor intr-o parte a sistemului apar ca simtome departe de locul in care se afla adevarata problema.

paralizia sau amortirea unor parti ale corpului Doua categorii principele de boli * probleme ale alimentarii cu singe * implica infectii Intreruperea alimentarii cu singe mai mult de citeva minute provoaca probleme si celulele nervoase incep sa moara. Daca in interiorul craniului se deterioreza un vas sanguin, apare o scurgere de singe ce mareste presiunea asupra creierului. O artera ce aduce singe la creier poate fi blocata de tromboza, sau de un cheag de singe.

De ex: Aterioscleroza cind peretii arterelor se ingusteaza si se intaresc Ateroscleroza cind se depune grasime pe interiorul peretilor arterelor O alta cauza a congestiei este hemoragia cerebrala scurgerea de singe dintr-un vas sanguin deteriorat din cutia craniana. Singele poate tisni printr-o zona a peretelui vasului care este prea subtire, asemanator cu un balon (anevrismul). Congestiile cerebrale sint provocate de hemoragiile vaselor de singe din cutia craniana si de blocarile alimentarii cu singe a creierului, care provoaca infarcte (blocare de artera, moarte de tesuturi). Multe hemoragii sint provocate de ruperea unui anevrism (o umflatura pe o artera slabita). Blocarile apar cind se formeaza un cheag de singe (tromb) intr-o artera bolnava sau o bucata de tesut din alta parte a corpului transportata prin vase sanguine la creier (embolus) se intepeneste si blocheaza o artera din creier.

Ex: Un cheag de singe s-a format in inima ca rezultat al stenozei mitrale si poate sa ajunga la o artera cerebrala ca sa o blocheze.

Congestia cerebrala nu implica neaparat sfirsitul vietii active. Fizioterapia in primele stadii ajuta la redarea functionarii membrelor afectate. Cine se afla in pericol? Congestia cerebrala este mai probabila la cei cu tensiune arteriala mare si/sau fumatori. Alti factori de risc sint diabetul, nivelul inalt de coresterol in singe, bolile de inima si cazuri de congestie cerebrala in familie. Congestia cerebrala afecteaza oamenii mai in virsta, in special barbatii peste 65 de ani. Presiune asupra creierului In interiorul cutiei craniene creierul este protejat de 3 straturi de membrane (meninge). Ruperea si singerarea unui vas sanguin din meninge poate provoca o inflamatie care exercita presiune asupra creierului si ii intrerupe alimentatia cu singe.

Ruperea unui vas sanguin meningeal poate fi cauzata de anevrism sau de o lovitura asupra craniului. Hemoragiile mici pot sa treaca si sa se vindece, iar cele mari adesea necesita interventii chirurgicale. Infectii Germenii sint bacterii sau virusuri ce pot sa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistem nervos central.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 027 cuvinte
Nr caractere:
11 107 caractere
Marime:
17.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
sistem nervos, biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!