Scheletul Mamiferelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mamiferele apar intr-o gama enorma de forme si marimi-de la micutele rozatoare pana la gorile, elefanti si balene. Insa scheletele lor au in comun anumite trasaturi de baza.

Asemenea pasarilor, pestilor, amfibienilor si reptilelor, mamiferelor sunt vertebrate. Ele au o sira a spinarii, sau coloana vertebrala, formata din oase conectate intre ele, numite vertebre. Desi mamiferele apar in multe forme si marimi, scheletul lor are intotdeauna acelasi plan de baza.

Acesta este impartit in doua parti principale: scheletul axial, care contine craniul, coloana vertebrala si coastele, si scheletul apendicular, care consta din membre si din centurile care ataseaza membrele la coloana vertebrala. Functionand impreuna, aceste doua parti ale scheletului sustin corpul, protejeaza organele interne si ofera un cadru pentru fixarea muschilor.

Coloana vertebrala se imparte in cinci sectiuni diferite: regiunea cervicala (a gatului), regiunea toracica (a pieptului), regiunea lombara (a spatelui), regiunea sacrala (a soldurilor) si regiunea caudala (a cozii). In partea de sus a coloanei vertebrale se afla regiunea cervicala, sau gatul. Aproape toate mamiferele-de la soareci pana la girafe-au sapte vertebre la nivelul gatului. Girafa are gatul lung nu pentru ca are mai multe vertebre cervicale decat alte mamifere, ci pentru ca fiecare os individual este mult mai alungit. Balenele au si ele sapte vertebre la gat, dar oasele lor sunt scurte si late pentru a ajuta la sustinerea craniului enorm. In cazul unor balene oasele gatului sunt fuzionate, ceea ce le face sa fie mai puternice. Singurele exceptii de la regula celor sapte oase sunt lamantinii, care au sase vertebre, si lenesii, care au sase sau noua vertebre, in functie de specie.

In partea de sus a gatului sunt doua vertebre specializate, numite atlas si axis. Atlasul sustine craniul; este numit astfel dupa Atlas, cel care sustinea Pamantul pe umerii sai in mitologia greaca. Axis actioneaza ca un pivot, permitand osului atlas si gatului sa se roteasca.

Pieptul si partea inferioara a spatelui Urmatoarea parte a coloanei vertebrale este regiunea toracica, sau a pieptului. Majoritatea mamiferelor au 12 sau 13 vertebre toracice, dar unele balene au doar 9 si lenesul cu doua degete are 24. vertebrele toracice ancoreaza coastele, care formeaza o cutie protectoare in jurul inimii si a plamanilor. Regiunea lombara (partea inferioara a spatelui) contine de obicei sase vertebre, dar din nou exista exceptii-la ornitorincul cu cioc de rata sunt 2 iar la delfini 21 de vertebre. Exista intre 3 si 5 vertebre sacrale. Dupa cum ne putem astepta, avand in vedere lungimea diferita a cozii la diferitele mamifere, numarul vertebratelor in regiunea caudala variaza mult. Oamenii au 5 vertebre caudale, fuzionate intr-un singur os numit concis. Mamiferele cu coada lunga pot sa aiba pana la 50 de oase individuale in coada.

Forma coloanei vertebrale Forma coloanei vertebrale este similara la toate mamiferele, cu ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scheletul Mamiferelor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 225 cuvinte
Nr caractere:
6 044 caractere
Marime:
15.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
mamifere, schelet
Predat:
la liceu
Sus!