Sănătatea fătului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Au citit despre ele, le-au vazut inscriptionate pe pachetele de tigari, cert este ca majoritatea fumatorilor cunosc riscurile acestui obicei asupra sanatatii lor. Multi dintre ei si le asuma si continua sa fumeze. Dar ce se intampla cand in joc nu este numai sanatatea proprie, ci si a bebelusului din pantece? Despre cum afecteaza fumatul sanatatea fatului ne spune dr. Anca Simionescu, medic primar obstetrica-ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Filantropia. A fost dovedita stiintific asocierea fumatului cu greutatea mica la nastere. Copiii proveniti din mame care fumeaza in timpul sarcinii au o greutate cu 150-300 de grame mai mica decat copiii nefumatoarelor. Explicatia ar fi scaderea cantitatii de oxigen in tesuturi, care incetineste dezvoltarea fatului, precum si efectul vasoconstrictor pe care il are nicotina, reducand irigarea cu sange a organismului si incetinind astfel dezvoltarea fetala. Substantele din fumul de tigara produc ingrosarea placentei prin stagnarea lor la acest nivel, motiv pentru care fumatoarele vor avea un mai mare risc de a face hematom retroplacentar cu dezlipirea placentei, ceea ce poate provoca moartea fatului.

Exista, de asemenea, riscul de placenta praevia, o anomalie de insertie a placentei care poate pune in pericol fatul si necesita nasterea prin cezariana. Unele substante carcinogene trec prin placenta si pot provoca anomalii fatului. "Nu a fost argumentat stiintific, dar au existat cazuri de malformatii cardiace, ale sistemului nervos central, faciale sau ale membrelor la copiii proveniti din mame fumatoare. Se pare ca fumatul creste si riscul de boli respiratorii si moarte subita a nou-nascutului. Creste si riscul de prematuritate, cauzata de ruptura prematura a membranelor", avertizeaza dr. Anca Simionescu. Daca gravida renunta la fumat imediat cum a aflat de sarcina, ea are toate sansele sa fie o mamica fericita. Insa cuplurile fumatoare care isi doresc un copil pot avea probleme tocmai din cauza tutunului, care scade fertilitatea nu doar la femeie, ci si la barbat. "La femeie, fumatul scade motilitatea trompelor uterine, necesara pentru ascensiunea spermatozoizilor si impiedica fixarea ovulului fecundat in mucoasa uterina. Substantele continute de fumul de tigara au un efect direct asupra calitatii celulelor reproducatoare", semnaleaza dr. Anca Simionescu. Numeroase studii au aratat ca fumatoarele au un risc mai mare de sarcina extrauterina si de avort spontan.

La barbati, fumatul produce o inflamatie cronica a tractului genital si altereaza calitatea spermei (mobilitatea si morfologia spermatozoizilor). Din aceste motive, embrionii rezultati vor avea o calitate mai slaba decat ai nefumatorilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sanatatea Fatului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 850 cuvinte
Nr caractere:
14 900 caractere
Marime:
21.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
bebelus, sanatate, pericole
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!