Reumatismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Osteoatrita=inflamatie a articulatiilor; termen general care include peste 100 de afectiuni care afecteaza forte multe persoane de orice varsta, si care se manifesta prin durere, inflamatie si limitarea miscarilor.

Artroza=alterare distructiva a cartilagiilor sau fibrocartilagiilor articulare, de natura degenerativa, denotand un fel de inbatranire prematura.

Reumatism=termen vag atribuit unui grup de afectiuni, acute sau cronice, de cauze diverse, afectand de obicei articulatiile. In linbaj medical, se foloseste numai insotit de un calificativ (reumatism inflamator, r. articular, r. degenerativ, etc. ) Oricine sufera de dureri articulare din cand in cand. Cei care au reumatism degenerativ sufera insa aproape zilnic, iar pe termen lung pot prezenta deformari articulare invalidante. Boala afecteaza 85% din cei peste 70 de ani.

Exces ponderal sau obezitate timp de multi ani; Munca fizica solicitanta, in conditii grele sau sport de perfomanta; Antecedente familiale de artroza sau personale de boli articulatii, semnalmente locale durere-simptomul care apare primul. Uneori este foarte ascutita. Apare la incercarea de folosire a articulatiei, mai ales daca se exagereaza sau dupa o pauza mai lunga. Durerea poate disparea daca nu se folosestea articulatia. Uneori iradiaza in alte regiuni.

Rigiditate-apare dimineata dupa repaus. Dispare dupa1-2 min de miscare. Rareori determina pierderea completa a libertatii de miscare in articulatia afectata.

Limitarea miscarilor-devine dificila efectuarea unor miscari cum ar fi deschiderea capacului unui borcan, curatarea fructelor de coaja, incheierea nasturilor.

Uneori semne de inflamatie (tumefactie, roseata, cresterea temperaturii locale, durere). Inflamatia este mai caracteristica reumatismului acut si artritelor, dar poate sa apara si in artroza datorita inflamatiei consecutive suprasolicitarii articulatiei.

Uneori simptomele artrozei sunt usoare si boala poate fi descoperita intamplator cu ocazia unui examen radiologic.

Cauza Artroza este o suferinta a cartilagiului articular. Aceasta este un tesut elastic care acopera extremitatile oaselor din articulatii. In mod normal suprafata acestor cartilagii este foarte neteda, facilitand mobilitatea articulara si absorbind totodata socurile. Acest lucru este deosebit de important la nivelul articulatiilormari, care suporta greutatea corpului, cum sunt cele de la picioare si articulatiile coloanei vertebrale. Pe masura ce atroza progreseaza, suprafata cartilagiilor si osului de dedesubt devine neregulata, apar excrescente osoase. Consecinta este imposibilitatea culisarii fine a suprafetelor articulare care in schimb se freaca intre ele, mai ales cu ocazia miscarilor solicitante.

Cele mai afectate articulatii sunt articulatiile temporo-mandibulare, ale umerilor, cotului, incheieturi pumnului, gleznelor si genunchilor.

Remedii simple Aplicatii calde si reci Compresele reci sunt foarte eficiente pentru reducerea senzatiei de durere in primele zile ale ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reumatismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
584 cuvinte
Nr caractere:
3 913 caractere
Marime:
8.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
reumatism, biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!