Reteaua De Prognoza Din România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Notiuni cu privire la determinarea momentelor aplicarii masurilor de combatere a bolilor si daunatorilor se gasesc din timpuri mai indepar tate. Astfel, legat de clima, viticultorii dadeau alarma pentru stropirea viilor atunci cand cadeau precipitatii sub forma de ploaie pe timp in sorit ploua cu mana. La daunatori notiuni empirice se gasesc mai multe, deoarece observarea de focare de daunare sau zborurile lacustelor puteau fi puse mai usor in evidenta.

Inceputul lucrarilor de prognoza si avertizarea tratamentelor pe baze stiintifice in Romania il marcheaza primele statii de avertizare organizate impotriva manei la vita de vie de catre Traian Savulescu, incepind din anul 1927. In lucrarile sale Traian Savulescu s-a inspirat din activitatea primelor statii de avertizare din Franta or ganizate de Cazeau, Cazalet, Capus si Ravaz, precum si din lucrarile lui Muller din Germania, care dezvolta primul criteriul biologic, recomandand tratamente impotriva manei vitei de vie dupa curba de incubatie a ciupercii Plasmopara viticola Beri. et De Toni. Mana cartofului produsa de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) De Bary a constituit, de asemenea, un obiect la care avertizarea combaterii s-a axat de multa vreme pe criteriile utilizate si in prezent in lucrarile statiilor de prognoza si avertizare.

Bazat pe rezultatele primelor statii de avertizarea tratamentelor impotriva manei de la Petresti si Pietroasele, Traian Savulescu organizeaza noi statii la Odobesti, Dragasani si in alte podgorii de la care generalizeaza datele in lucrarea sa monografica Mana vitei de vie aparuta in anul 1940, in care dezvolta larg aspectele de prognoza Fig. 21 - Graficul avertizarii tratamentelor impotriva manei vitei de vie (Plasmopara viticola folosit de primele statii de avertizare si avertizare.

Pentru prima data in tara noastra apare un grafic de aver tizare in care sunt luate in considerare criteriile biologic, fenologic si eco logic (fig. 21). In anii 1932-1940, Juncu a infiintat si a condus la Scoala de viticultura Minis (jud. Arad) o statie centrala de avertizare a manei vitei de vie, care a functionat pe baza datelor furnizate de 9 statii de averti zare. Lucrarile de prognoza si avertizare se extind mult dupa anii 1948-1950 cand se trece la agricultura socialista, in care rationalizarea comba terii devine un imperativ de ordin economic si social. Astfel, in anul 1957 numai pentru mana vitei de vie existau mai mult de 40 statii de avertizare, distribuite in aproape toate podgoriile tarii. in acelasi timp se extind lucrarile de prognoza si avertizare la fainarea vitei de vie si ia daunatorii pomilor si vitei de vie.

In aceasta perioada, Alice Savulescu, cu un numar important de colaboratori de la statiunile pomicole, dezvolta cercetari privind fondarea unei metodologii de lucru pentru avertizarea tratamentelor impotriva unor ciuperci din clasa Ascomycetes, avind ca test de baza ciuperca Endostigme inaequalis (C k e. ) Syd. care produce patarea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reteaua De Prognoza Din Romania
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 030 cuvinte
Nr caractere:
11 923 caractere
Marime:
20.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
romania, retea
Predat:
la liceu
Sus!