Relația Dintre Fotosinteza Si Respirație

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Viata plantelor este legata de circulatia sevei brute si a celei elaborate. Apa cu sarurile minerale sunt absorbite de catre radacinile plantei si circula prin planta sub forma de seva bruta. Absorbtia apei si a sarurilor minerale are loc aproape exclusiv prin varful radacinilor, in zona perisorilor absorbanti. Ea se realizeaza printr-un mecanism pasiv si unul activ.

Mecanismul pasiv se datoreaza transpiratiei de la nivelul frunzelor.

Aceasta creeaza o forta de suctiune ce se transmite de-a lungul vaselor lemnoase din nervurile frunzelor, din tulpina si radacina pana la perisorii absorbanti, care vor capta apa din sol. Mecanismul activ functioneaza la plantele bine aprovizionate cu apa si in conditii fiziologice normale, cand in radacini se dezvolta o presiune pozitiva. Aceasta face ca apa sa fie absorbita de catre radacini si condusa prin tulpini pana la frunze.

Cea mai mare cantitate de apa absorbita de planta se datoreste insa fortei de suctiune.

Cu cat transpiratia este mai intensa cu atat forta de suctiune a frunzelor este mai mare si implicit si cantitatea de apa absorbita.

Conducerea sevei brute in corpul plantelor se face atat prin celule, cat si prin vasele lemnoase.

Ea se realizeaza in mai multe etape: conducerea centripeta, pe orizontala, de la suprafata radacinii prin parenchimul cortical pana la vasele lemnoase; transportul longitudinal prin vasele lemnoase, de la radacini, pana in varful tulpinii si al ramurilor, in frunze, flori si fructe; conducerea centrifuga din nou pe orizontala prin parenchimul tulpinii, ramurilor, frunzelor, florilor si fructelor.

Fortele care contribuie la ascensiunea sevei brute in corpul plantelor sunt: presiunea radiculara si forta de suctiune.

Presiunea radiculara actioneaza mai ales primavara, inainte de aparitie frunzelor.

Ea apare datorita concentratiei scazute a apei in vasele lemnoase ale radacinii.

Forta de suctiune depinde de intensitatea transpiratiei, care este strans legata de o serie de factori externi (temperatura aerului si a solului, umiditatea, vantul, lumina) si interni (densitatea si gradul de deschidere al stomatelor, suprafata totala a frunzelor, densitatea perisorilor absorbanti). Cand apare un dezechilibru in aprovizionarea cu apa a unei plante, celulele pierd apa tesuturile se inmoaie si planta se ofileste.

Fotosinteza este procesul complex care consta in sinteza substantelor organice (glucide, lipide, proteine) din substante anorganice folosindu-se ca sursa de energie energia luminoasa cu ajutorul pigmentilor clorofilieni.

Principalele organisme fotosintetizante sunt plantele verzi superioare. Frunzei acestora, specializata in realizarea fotosintezei, ii sunt necesare urmatoarele conditii: aprovizionarea cu apa, saruri minerale si dioxid de carbon; existenta pigmentilor fotosintetizanti (clorofilieni) pentru captarea si conversia energiei solare in energie chimica, inglobata in substantele organice produse cu eliberarea in atmosfera a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatia Dintre Fotosinteza Si Respiratie - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 270 cuvinte
Nr caractere:
12 617 caractere
Marime:
14.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
fotosinteza, oxigen
Predat:
la gimnaziu
Sus!