Relația dintre fotosinteză și respirație

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Plantele subacvatice pot absorbii apa prin toata suprafata corpului. La celelalte plante se diferentiaza structuri specializate pentru absortie numite perisori absorbanti. Ei sunt niste prelungiri ale celulelor rizodermei. Se formeaza prin diferentiere celulara in apropierea varfului radacinii. Pe masura ce radacina creste, varful radacinii se departeaza de locul unde se afla acel perisor. Cu timpul, el imbatraneste si se rupe. Deci, radacina formeaza permanent perisori absorbanti noi.

Absorbtia apei se bazeaza pe un fenomen fizic numit osmoza: in principiu o solutie mai concentrate absoarbe apa dintr-o solutie mai diluata atunci cand intre ele se afla un perete semipermeabil. In cazul radacinii, cele doua solutii sunt: sucul vacuolar din celulele epidermice si solutiile din sol. Membrana semipermeabila este membrana celulelor rizodermei. Apa patrunde in celulele vegetale ca si cum ar fi sputa de o forta care se numeste forta de suctiune.

Apa aborbita este transmisa, din celula in celula, de la perisorii absorbanti pana la vasele lemnoase: fiecare celula de pe acest traseu are o forta de suctiune mai mare decat vecina ei dinspre exterior.

La plantele anuale si, in general, la plantele tinere, tesuturile radacinii si tulpinii se formeaza prin activitatea meristemelor din varful acestor organe. Aici intalnim structura primara.

Plantele bienale sau perene ierboase precum si plantele lemnoase formeaza tesuturi noi care se adauga celor primare si rezulta structura secundara.

Structura frunzei Frunza reprezinta organul vegetal specializat in fotosinteza.

Pigmentii asimilatori sunt plasati pe membrane interna unde sunt asociati cu alte substante, mai ales cu proteine. Plantele contin doua tipuri de clorofila: a si b impreuna cu doua tipuri de pigmenti carotenoizi: caroten (portocaliu) si xantofila (galben). Frunza este alcatuita din: epiderma superioara mezofil: - tesut palisadic tesut lacunar epiderma inferioara Fortele care contribuie la ascensiunea apei in corpul plantei Presiunea radiculara este rezultatul activitatii celulelor radacinii. Ele pompeaza active apa in sus, prin vasele lemnoase. Acest fenomen este important primavera, cand seva poate fi vazuta cum se scurge din sectiunile realizate in tulpinile plantelor lemnoase Forta de suctiune a frunzelor se datoreaza transpiratiei. Din cauza pierderii de apa, sucul din celulele frunzelor se concentreaza. De aceea ele aspira osmotic apa din vasele lemnoase. In continuare se intampla la fel ca atunci cand sugem limonada cu un pai. Tubul in acest caz este vasul lemons, care are in continuitate pana in radacina si suge apa de acolo. Acest mechanism de transport este pasiv, adica fara consum de energie.

Sinteza substantelor organice Nutritia autotrofa consta in sinteza substantelor organice pornind de la carbon anorganic, de la dioxid de carbon. Organismele autotrofe produc substante organice mai bogate in energie chimica decat dioxidul de carbon ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatia Dintre Fotosinteza Si Respiratie - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
890 cuvinte
Nr caractere:
5 446 caractere
Marime:
10.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
fotosinteza, oxigen
Predat:
la gimnaziu
Sus!