Regnul Protista Eurcariotele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In acest regn sunt incadrate organismele vii nucleate, denumite eucariote, care prezinta o mare diversitate in ceea ce priveste organizarea celulei, caracteristicile reproducerii si ale ciclului de viata.

Flagelatele sunt organisme unicelulare si coloniale care prezinta intotdeauna un nucleu bine individualizat. Caracteristic acestui grup este si prezenta in stadiul vegetativ a flagelului, care serveste drept organ locomotor.

Euglena verde: 1 - vacuola pulsatila; 2 - vacuole digestive; 3 - cloroplast; 4 - flagel; 5 - nucleu; 6 - stigma; 7 - membrana; 8 - citoplasma.

Euglena verde traieste in apele dulci statatoare (balti si lacuri). Este formata dintr-o singura celula, cu aspect fusiform, dar poate sa-si schimbe permanent forma. La exterior prezinta o membrana citoplasmatica, iar in interior citoplasma.

In partea anterioara prezinta un flagel cu ajutorul caruia se deplaseaza in apa. La baza flagelului se afla o formatiune de culoare rosie, sensibila la lumina, numita stigma, cu rol in captarea luminii.

In apropierea stigmei se afla o vacuola pulsatila cu rol de excretie. In citoplasma exista un nucleu mare, situat central, indi vidualizat. La periferia citoplasmei se gasesc numerosi cromatofori, care contin pigmentii verzi-bruni-galbeni si numeroase vacuole mici.

Nutritia este autotrofa si se realizeaza prin fotosinteza, dar tinuta la intuneric euglena isi pierde clorofila si poate sa se hraneasca heterotrof.

Reproducerea se realizeaza prin diviziune directa (amitoza) si consta in aparitia unei strangulari longitudinale a celulei in partea sa mediana, determinata de invaginarea membranei citoplasmatice si in final a nucleului, rezultand dintr-o celula-mama, doua celule-fiice. Diviriunea directa la Euglena viridis.

Grupul Zoomastigine (Zooflagelate) Aceste flagelate sunt parazite. De exemplu, tripanosoma, raspandita in zonele Africii centrale, traieste in sangele omului producand boala somnului, transmisa prin intepatura mustei tete. Giardia paraziteaza ficatul si intestinul omului, producand boala numita giardioza.

Unele flagelate coloniale traiesc in apele dulci.

De exemplu, Codonosiga si Proterospongia ale caror colonii sunt formate din indivizi flagelati, la exterior, cu rol in miscare si indivizi nefla gelati, la interior, cu rol in nutritie. A. Giardia; B. Proterospongia: 1 - Indivizi flagelati 2 - Indivizi neflagelati.

b. Alge verzi (Chlorophyta) Algele verzi sunt talofite care prezinta un tal (aparat vegetativ) unicelular, colo nial sau pluricelular, filamentos (simplu si ramificat) sau lamelar.

Traiesc in apele dulci si salmastre, pe soluri si stanci umede.

Celulele talului sunt formate la exteri or dintr-un perete celular. Membrana celulara este de natura celulozica, dar la unele specii ea se impregneaza cu saruri de siliciu si de calciu, devenind rigida.

In interiorul celulei exista citoplasma, un nucleu, numeroase vacuole, o stigma, unul sau cativa cromatofori mari sau mai multi si mici ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regnul Protista Eurcariotele
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 118 cuvinte
Nr caractere:
12 849 caractere
Marime:
678.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
regn, organisme
Predat:
la liceu
Sus!