Poluarea Mediului Ambiant

Previzualizare referat:

Extras din referat:

de indieni sa-i vinda o zona vasta din teritoriul ce le apartinea. Iata ce a raspuns capetenia indienilor: Cum se poate cumpara sau vinde cerul sau caldura pamintului? Aceasta idee pare stranie.

Daca noi nu posedam racoarea aerului si luciul apelor, atunci cum le puteti cumpara voi? Noi sintem o parte a pamintului, iar el face parte din noi. Florile aromate sint surorile noastre, iar cerbul, mustangul, acvila din ceruri-sint fratii nostri. Crestele stincoase, caldura unui animal sau copilul nou-nascut, - toate fac parte din aceeasi familie. Fratii, familia nu se cumpara si nici nu se vind. Acest fragment ne face sa intelegem ce legatura strinsa exista intre indieni si pamint si cu cit respect ei tratau elemen tele naturale ale Terrei. La fel si noi sintem obligati sa invatam a respecta natura. Dar pentru aceasta este necesar sa cunoastem mai intii unele probleme create in urma proastei gos- podariri a elementelor planetei-aerul, solul, apele, orasele. Centrele urbane si poluantii-o situatie inevitabila? La inceput omul, prin agricultura si alte activitati legate de folosirea resurselor naturale, era in strinsa legatura cu pamintul si resursele lui. Insa, pe masura evolutiei sale, au aparut localitati din ce in ce mai populate, care s-au transformat treptat in centre urbane. Aceasta concentratie enorma de oameni pe un teritoriu restrins, impreuna cu multiplele activitati de productie, au creat grave probleme mediului natural de viata.

Astazi centrul si periferia oraselor nu mai sint locuri potrivite pentru a face o plimbare, a respira aer proaspat in orele de odihna. Aerul este imbicsit cu gaze toxice, pretutindeni sint aruncate deseuri menajere, iar zgomotul transportului si santierelor de constructie devine insuportabil. Oare aceasta, intr-adevar este acea, societate perfecta spre care am tins atit de mult? Atmosfera, litosfera, hidrosfera si biosfera se afla intr-o legatura reciproca. Aceasta se datoreaza unui proces indelungat de evolutie, pe parcursul caruia intre componentele naturii s-a creat un echilibru natural perfect. El este coordonat de catre Soare si face ca materia sa circule conform unor cicluri inchise. Astfel, carbonul, hidrogenul si oxigenul circula permanent in atmosfera, hidrosfera, litosfera si biosfera, parcurgind cicluri inchise. In ciclurile naturale niciodata nu ramin deseuri neutilizate, deoarece,, deseurile aparute sant numaidecit reciclate in continuare. De exemplu, oxigenuleliminat de plante in procesul fotosintezei este un produs secundar-un deseu. El insa este folosit de animale pentru respiratie. Iar dioxidul de carbon care rezulta in urma respiratiei este din nou reutilizat de plante pentru fotosinteza.

Omul insa, intervenind asupra naturii, a rupt aceste cicluri inchise si a creat noi cicluri, deja deschis, care conduc la formarea unor substante neutilizabile, numite respectiv deseuri, substante ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea Mediului Ambiant
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 725 cuvinte
Nr caractere:
8 511 caractere
Marime:
384.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!