Poluarea Aerului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cele mai des intalnite forme de poluare sunt: poluarea apei, poluarea solului, poluarea aerului (atmosferica). Aceste elemente de baza vietii omenesti se pare ca sunt si cele mai afectate de actiunile iresponsabile ale fiintei omenesti.Solul, ca si aerul si apa este un factor de mediu cu influenta deosebita asupra sanatatii. De calitatea solului depinde formarea si protectia surselor de apa, atat a celei de suprafata cat mai ales a celei subterane.

Poluarea este fenomenul ce consta in contaminarea mediului cu materiale care degradeaza starea de sanatate, functionarea ecosistemelor. Poate fi cauzata de eruptiile vulcanice si chiar de activitatea omului: casnica, industriala si agricultura.

Existenta fiecarui om, plante si animal depinde de aer, fara care nu putem trai.

Poluarea aerului reprezinta introducerea de produse chimice, de particule, materiale biologice in atmosfera. Atmosfera este invelisul de aer al Pamantului, ce contine: azot, oxigen, argon, bioxid de carbon, ozon etc. Poluarea aerului poate dauna omului si mediului. Poluantii pot fi solizi, lichizi sau gazosi.

Poluarea urbană a aerului este cunoscută sub denumirea de smog. Smogul este în general un amestec de monoxid de carbon şi compuşi organici din combustia incompletă a combustibililor fosili cum ar fi cărbunii şi de dioxid de sulf de la impurităţile din combustibili. În timp ce smogul reacţioneaza cu oxigenul, acizii organici şi sulfurici se condensează sub formă de picături, înteţind ceaţa.

Principalii poluanti produsi de activitatea oamenilor:

- oxizi de sulf

- oxizi de azot

- monoxid de carbon

- dioxid de carbon

- amoniac

- metale toxice,cum ar fi plumb si cupru

Aparitia automobilului a dus la formarea unor cantitati enorme de dioxid de carbon si a altor gaze. Poluarea atmosferei poate fi si sub forma de fum. Fumul este un amestec de gaze si substante chimicale. Smogul ce rezulta are un miros neplacut ce cauzeaza lacrimarea.

- Sursele umane ale poluarii aerului

- Surse mobile ce includ autovehicule, aeronave, nave maritime.

- Produse chimice, praful si focul.

- Fum de la vopsea, spray-uri.

- Militare cum ar fi arme nucleare, gaze toxice, germeni de razboi si rachete.

- Sursele naturale ale poluarii aerului

- Metan, emis de digestia animalelor, bovinele.

- Activitatea vulcanica ce produce sulf, cenusa, clor si particule.

Furtunile de praf sunt si ele un important factor in poluarea aerului. Terenurile afanate din regiunile de stepa, in perioadele lipsite de precipitatii, pierd partea aeriana a vegetatiei si raman expuse actiunii de eroziune a vantului.Vanturile continue, de durata, ridica de pe sol o parte din particulele , care sunt retinute in atmosfera perioade lungi de timp. Depunerea acestor particule ca urmare a procesului de sedimentare sau a efectului de spalare exercitat de ploi, se poate produce la mari distante fata de locul de unde au fost ridicate.

Incendiile naturale sunt o importanta sursa de fum si cenusa, care se produc atunci cand umiditatea climatului scade natural sub pragul critic. Fenomenul este deosebit de raspandit, mai ales in zona tropicala, desi, in general, gradul de umiditate al padurilor din aceasta zona nu este de natura sa favorizeze izbucnirea incendiului.

Din punct de vedere al felului surselor de poluare, produse de om (artificiale) se disting:

- poluare industriala -20 - 25%

poluare casnica -50 - 60 %

poluare datorata mijloacelor de transport -20- 25 %

Distrugerea padurilor tulbura, la randul sau, echilibrul ecologic al atmosferei. Distrugerea a milioane de m de paduri are drept consecinta reducerea cantitatii de oxigen, in schimb se acumuleaza mai mult dioxid de carbon.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea Aerului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 619 cuvinte
Nr caractere:
8 902 caractere
Marime:
15.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!