Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Prevenirea poluarii atmosferei
II. Ecotehnologii de purificare a aerului poluat
1. Procedee fizice de purificare a aerului
2. Procedee chimice de epurare a aerului
3. Purificarea gazelor de esapament
III. Epurarea apelor poluate
1. Autoepurarea apei
2. Epurarea apelor
IV. Protectia calitatii solurilor

Extras din referat:

Atmosfera se poate autoepura pentru a revine la compozitia initiala, fara interventia omului. Autoepurarea depinde de: - natura substantelor poluante, starea lor de agregare, concentratie, toxicitate; - factorii de mediu: meteo, geografici, urbanistici.

Curentii de aer împrastie la distante mari poluantii, pe când starea de calm îi concentreaza. Precipitatiile antreneaza mecanic poluantii solizi, accelerând depunerea lor, dizolva poluantii solubili în apa, sau chiar se combina cu unii poluanti. In schimb ceata împiedica autoepurarea, poluantii ramânând ca aerosoli în aer. Radiatiile solare produc reactii fotochimice cu produsii toxici, sau netoxici din aer, generând produsi ce se depun mai usor, sau le reduc toxicitatea. Produc de asemenea evaporarea apei si a altor substante volatile. Anotimpurile influenteaza de asemenea procesul de autoepurare, prin temperaturi, curenti de aer, precipitatii, radiatii solare, vegetatie, etc.

Relieful influenteaza curentii de aer, producând uneori inversiuni termice, constituind uneori bariere în calea împrastierii la distanta a poluantilor. Apele de suprafata genereaza curenti de aer, cresc umiditatea în zona, dizolva unii poluanti. Vegetatia produce scaderea temperaturii, retinerea poluantilor, atragerea norilor. De

exemplu, 1 ha de padure de fag retine 68 t pulberi/ an si 300 kg SO2/ an.

Factorii urbanistici favorizeaza, sau nu procesul de autoepurare a aerului. Astfel,

strazile înguste, constructiile înalte, lipsa spatiilor verzi produc concentrarea poluantilor.

La poluare intensa si de durata, autoepurarea nu reuseste sa reduca concentratia poluantilor sub limitele maxim admise, fiind absolut necesara interventia omului pentru purificare.

Prevenirea poluarii aerului

Metodele de prevenire a poluarii atmosferei sunt cu mult mai avantajoase decât

metodele de purificare. Aceste metode vizeaza sursele de poluare, deci activitatile umane din industrie, transporturi, agricultura si domeniul casnic.

Metodele de prevenire a poluarii atmosferice pot pleca de la alegerea materiilor

prime,astfel încât sa rezulte cât mai putini produsi neutilizabili, deci poluanti. Etapa urmatoare este stabilirea variantei tehnologice, care trebuie sa aibe în vedere si criteriile ecologice. Amplasamentul întreprinderilor puternic poluante va fi în afara zonelor urbane. In timpul functionarii instalatilor trebuie asigurata supravegherea permanenta, prin sisteme de automatizare, pentru evitarea accidentelor si pierderilor de diferite substante în mediu.

Transportul urmeaza sa contribuie la reducerea poluarii atmosferice, dar si în alte medii, prin modificari constructive la motoare, la caile de rulare, sistemele de semnalizare, carburanti etc.

Agricultura trebuie sa utilizeze substantele poluante si în special pesticidele în

cantitati corect dozate, sa combata eroziunea solului, sa utilizeze mai mult metodele

biologice etc.

Activitatile casnice trebuie sa reduca consumul de combustibil inferior, prin

utilizarea sistemelor centralizate de producere a caldurii si curentului electric, sa colecteze deseurile de orice natura în zone cu aceasta destinatie, etc.

Conflictele armate creaza o puternica poluare atât atmosferica, cât si a apelor si

solului. In atmosfera se împrastie substante halogenate, toxice, radioactive, compusi cu azot, hidrocarburi, particule de carbon, se distruge stratul de ozon etc. Evitarea acestor conflicte contribuie nu

numai la reducerea poluarii, dar si la distrugerea elementelor de civilizatie umana si a vietilor omenesti.

Aerul poluat rezultat din procese industriale, arderi etc. se evacueaza în atmosfera la înaltime mare fata de sol, pentru ca poluantii sa fie antrenati de curentii de aer si diluati, astfel încât la sol sa nu se depaseasca concentratiile maxim admise de lege. Cosurile industriale trebuie sa corespunda urmatoarelor criterii: - sa fie mai înalte de cel putin 2,5 ori fata de orice denivelare a solului, sau decât cladirile existente în apropiere, pentru a se evita turbulenta ce poate provoca o poluare intensa; - viteza de iesire a gazelor trebuie sa fie de 20 - 30 m/s, pentru a fi împrastiate la distanta mare; - înaltimea cosului trebuie sa asigure la sol o concentratie doar de 0,01 - 0,1 % din concentratia aerului evacuat. Cosurile industriale pot avea 250 - 350 m înaltime.

In cele mai numeroase cazuri, aerul poluat se purifica mai întâi, dupa care se

evacueaza în atmosfera.

Procedeele de purificare a aerului urmaresc reducerea concentratiilor de poluanti sub limitele legale, stabilite prin standard. In practica se utilizeaza procedee: - fizice, pe cale uscata sau umeda; - procedee chimice.

1. Procedee fizice de purificare a aerului

Prin procedee fizice se îndeparteaza substantele solide de diferite dimensiuni, substantele lichide si unele gaze continute în aer. Procedeele utilizeaza ca principii de functionare: - sedimentarea; - schimbarea directiei gazelor; - filtrarea si electrofiltrarea; - aglomerarea si sedimentarea; - adsorbtia si absorbtia.

Substantele solide se pot separa din aer în camere de depunere din zidarie, în care gazele îsi micsoreaza viteza, cu sau fara schimbarea

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
7 071 cuvinte
Nr caractere:
37 500 caractere
Marime:
2.58MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!