Plante toxice din România

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Alge
2.Ciuperci
3.Ferigi
4.Plante cu seminte
a) gymnospermae
b) angiospermae

Extras din referat:

Plantele care prin continutul lor in diverse substante produc oamenilor si animalelor imbolnaviri trecatoare sau mortale au fost denumite plante toxice sau otravitoare.

Pare interesant de subliniat faptul ca unele dintre speciile nocive sunt plante alimentare sau furajere.

La noi in tara exista numeroase informatii referitoa-re la plantele otravitoare, in tratate de medicina, articole de specialitate si chiar in popor.

Informatii asupra toxicitatii unor plante decorative, cultivate in jurul caselor, prin apartamente si in sere prezinta un interes deosebit pentru iubitorii de plante, farmacisti, bio-logi si piscicultori.

Stiinta care studiaza natura si proprietatile substan-telor toxice, actiunea lor asupra organismelor vii, metodelor de identificare si dozare a acestora si mijloacele de combatere a efectelor produse asupra organismelor, se numeste toxicolo-gie.

Notiunea de "otrava" , sinonima cu cea de "toxic" este cunoscuta din antichitate.Astfel, dupa Dioscorioles, cuvantul "toxic " care era cunoscut la grecii antici deriva de la "toxon' care inseamna arc si este in legatura cu practica

folosirii sagetilor otravite Plinius Secundus credea ca termenul "toxicus" provine de la "Taxus" -planta ierboasa ale carei seminte erau folosite la otravirea sagetilor.

Alti autori cosidera ca la originea termenului "toxic" a stat cuvantul egiptean "tako" care inseamna distrugere, moarte.

In limba romana sinonimul cuvantului "toxic" este cuvantul "otrava" care deriva din verbul slavon "otraviti" si inseamna "a amari","a produce mahnire".

Se stie ca numeroase substante, in doze mici, au o actiune toxica si chiar mortala.

Descrierea plantelor otravitoare si a

substantelor toxice continute

ALGE

Mediul acvatic este locul a numeroase accidente toxice, imputabile unor specii de alge, care pot emi-te, in exterior,toxine foarte variate.

Algele albastre sunt plante mici, unicelulare, cu celule izolate sau reunite in colonii de forme varia-te.Din cele peste 2000 de specii incluse in aceasta grupa unele s-au dovedit a fi otravitoare.Astfel

Microcystis aeruginosa secreta o substan-ta toxica, care provoaca convulsii, paralizii si chiar moartea diferitelor animale. Oamenii se pot intoxi-ca daca mananca scoici si alte animale care se hra-nesc cu aceste alge albastre, prin contact cu ape ce prezinta fenomenul de "inflorire" cu alge albastre, sau daca beau asemenea ape.

Cazuri de otravire cu asemenea alge s-au inre-gistrat la bovine, cabaline, porcine si pasari, in spe-cial la rate.

Simptome-dupa una sau doua ore de la ingera-rea toxinei, atat la om cat si la animale, apar cram-pe, dificultati de respiratie si in cazuri grave survi-ne moartea .Unele victime prezinta convulsii si pa-ralizii. In alte cazuri sunt tipice crizele de ficat.

CIUPERCI

Amanita muscaria - palaria sarpelui- se recunoaste prin palaria carnoasa, umeda sau putin vascoasa , incretita pe margini si acoperita cu solzi albi, moi , grosi, dispusi concentric.Creste prin lu-minisurile padurilor de conifere si foioase din mai pana in noiembrie.

Consumarea acestei ciuperci provoaca asa-nu-mitul sindrom muscarian caracterizat

Bibliografie:

1.Barbu V. -Ciupercile in natura

2.Buia Al. -Flora mica ilustrata a Romaniei.

Prodan I.

3.Eliade E. -Ciperci (mic atlas)

Toma M.

4.Radu A. -Biologie farmaceutica

5.Toma M. -Plante toxice

Zanoschi V.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plante toxice din Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 130 cuvinte
Nr caractere:
12 993 caractere
Marime:
20.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
plante, biologie
Predat:
la liceu
Sus!