Pătrunjel

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Petroselinum crispus Fam. Umbelliferae sau Fam. Apiaceae.

Denumiri populare- găgăuţ, macdeadon, mirodea, pătlăgele, petrinjei de casă. Plantă folosită de peste 2300 de ani ca medicament cu multiple calităţi şi ca plantă aromatică în gastronomie.

Descriere- plantă erbacee, bienală, legumicolă, cu tulpina înaltă cu mare valoare terapeutică. Provine din pătrunjelul sălbatec de pe ţărmul Mării Mediterane. Rădăcina pivotantă, conică, tronsconică sau alungită, alb cenuşie, gust dulce, miros plăcut aromat. Tulpină floriferă înaltă până la 130 cm, cilindrică, uşor striată, uneori fistuloasă, glabră, ramificată chiar de la bază. Frunzele bazale şi cele din rozetă lung peţiolate, de 2-3 ori penat sectate, cu foliole oval cuneate, trifidate, cu lobii dinţaţi, glabre, lucioase pe partea superioară, miros caracteristic. Pe tulpină frunzele sesile, lanceolate, uşor dinţate în partea de jos, întregi în apropierea inflorescenţei. Flori mici, albe verzui sau galbene, hermafrodite, grupate în umbele mici, pedunculate, iar acestea într-o umbelă compusă. Fructe, dicariopse mici, ovale, cu 5 coaste longitudinale, fine. Înflorire în lunile VI-VIII.

Există 2 varietăţi: plat şi creţ. Cel plat este mai savuros decât cel creţ, care se foloseşte mai mult la decorarea mâncărurilor, decât pentru gust şi compoziţie. Se cultivă pentru rădăcină şi pentru frunze, uneori şi pentru seminţele sale.

În tradiţia populară: pătrunjelul fiert în lapte dulce se folosea la alinarea durerilor cauzate de orice bubă. În ţinutul Sucevei, se fierbea în lapte dulce, se amesteca cu camfor pisat şi albuş de ou apoi se lega la gât în umflături. În multe părţi se folosea ca diuretic. Se dădea ca să pornească udul şi în ascită. Se fierbea înăbuşit, într-o oală nouă, 6-10 rădăcini cu 2,5 oca de apă, până scădea la jumătate de oca. Pătrunjelul tăiat mărunt se amesteca bine cu făină de in, se întindea pe o bucată de pânză, apoi se punea pe burtă, iar zeama se bea. Alte babe dădeau de băut pătrunjel fiert cu chimen şi boabe de ienupăr. Decoctul se mai bea şi la oprirea udului şi de către cei cu pietre la rinichi. Se mai lua primăvara, timp mai îndelungat pentru curăţirea sângelui. Din rădăcină şi frunze fierte în lapte dulce, cu făină de mei se fac cataplasme, care se ungeau cu grăsime de pe trupul unor copii când se năşteau, apoi se punea la femei la sân, când se inflamau. La hemoroizi şi prolaps rectal pătrunjei pisaţi muiaţi în oţet şi încălziţi la foc, se foloseau la oblojeli.

A fost un leac contra bolilor venerice.

Compoziţie chimică la 100g: apeină, betacaroten, histidină, brom mai mult ca orice alt aliment, lipide (0,5%), proteine (4%), clorofilă şi fibre alimentare (5%), cumarină, diastaze, flavonoide, glucide (7%), monoterpene, apiol, poliacetilenă, principiu estrogen, pinenă, magneziu, mangan (0,5mg), potasiu, bor, calciu, crom, fier (19mg), fosfor, iod, sulf, sodiu, terpene, uleiuri esenţiale.

Vitaminele: provitamina A (60mg), B1,B2, B3, B5, B6, B9, B12, K, E, vitamina C (200-240 mg%g) mai multă ca portocala sau lămâia. Acid pantotenic, linolinic. Beta caroten. O legătură de pătrunjel verde furnizează mai multe proteine ca 2 ouă. Conţine de asemenea compuşi care produc vitamina B12 foarte necesari pentru producerea celulelor.

Acţiune farmaceutică: stimulent general atât nervos cât şi muscular, reglează glandele endocrine, antianemic, antirahitic, antiscorbutic, aperitiv, antitoxic, depurativ, stomahic, diuretic, reglează menstrele, elimină ureea, elimină acidul uric, la fel clorurile în exces, stimulent şi regenerator al fibrelor musculare în special al celor ale musculaturii netede (intestinale, urinare, biliare, uterine) anticanceros, tonic, protector al inimii, vermifug, cicatrizant, antiviral, repară pielea efectiv. Histidina este un aminoacid care frânează dezvoltarea celulelor tumorale. Frunzele şi tulpinile neutralizează şi ajută la eliminarea toxinelor din organism, împrospătează respiraţia, dizolvă şi ajută la eliminarea pietrelor la rinichi şi ficat. Fructele (seminţele) de pătrunjel sunt un puternic tonic digestiv, stimulează puternic glandele sexuale şi au efect afrodiziac uimitor de puternic, combat alcoolismul. Ajută la trezirea poftei de mâncare. Ajută la dispariţia infecţiilor distrugând o serie de germeni patogeni. Frunzele ajută în toate afecţiunile ficatului, inclusiv la ciroze sau hepatite distrugând germenii patogeni şi chiar diferite virusuri. Pătrunjelul echilibrează şi stimulează energia organelor, îmbunătăţind capacitatea de asimilare şi utilizare a nutrienţilor. Ajută la întărirea sistemului imunitar, inclusiv în HIV. Datorită faptului că sunt cu un conţinut mare de vitamina C, K, beta caroten şi antioxidanţi sunt indicaţi la afecţiunile răcelilor şi gripelor. Ajută la funcţionarea mai bine a splinei, ficatului şi întregului sistem endocrin şi digestiv. Studii efectuate în Turcia au dovedit că pătrunjelul poate distruge o serie de bacterii şi ciuperci parazite contribuind la întărirea imunităţii. De asemenea ajută la stimularea generală a sistemului nervos şi endocrin, fiind un tonic pentru ambele. Fiind un concentrat de antioxidanţi combate îmbătrânirea. Consumat regulat protejează ţesuturile şi organele (mai ales pielea de degradare). Carotenoizii pe care-i conţine protejează pielea de acţiunea soarelui.

Vitamina C facilitează eliminarea deşeurilor şi a metalelor toxice din organism, activând o substanţă antipoluantă care se formează în organism glutation.

Originar din Europa de sud, pătrunjelul este unul din ingredientele regimului mediteranean, benefic pentru sistemul cardiovascular. Conţine cumarine care inhibă coagularea sângelui şi contribuie la prevenirea apariţiei maladiilor cardiace, împiedicând formarea cheagurilor, cu condiţia să se consume zilnic. Potasiu din pătrunjel contribuie la acţiunea diuretică (800mg/100g), fiind socotit unul dintre cele mai eficiente diuretice naturale.

Rădăcina este un excelent remineralizant, stimulent al rinichilor, drenor al ficatului şi antiviral. Frunzele :i tulpinile neutralizează şi ajută la eliminarea toxinelor din organism, împrospătează respiraţia, dizolvă şi ajută la eliminarea pietrelor la rinichi şi ficat. Fructele (seminţele) sunt un puternic tonic digestiv, stimulează puternic glandele sexuale şi au efecte afrodiziace uimitor de puternice, combat alcoolismul.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Patrunjel.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
10 523 cuvinte
Nr caractere:
47 290 caractere
Marime:
22.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!