Patologia Sistemului Cardiovascular

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este o patologie a sistemului Cardiovascular caracterizata prin majorarea cifrelor tensiunii arteriale, mai sus de norma.

De cauza renala.

Din acest grup fac parte hipertensiunile reno-vasculare (anomalii congenitale ale vaselor renale, stenoze; anevrism, tromboze, embolii) hipertensiuni din bolile parenchimului renal (glomerulo-nefrita acuta si cronica, leziuni renale din diabet, pielonefrite etc.) In aparitia hipertensiunii renale, rolul principal este detinut de o enzima care ia nastere in rinichiul ischemic renina. Aceasta se transforma in sange intr-o substanta hipertensiva angiotensina.

Feocromocitomul - o tumoare localizata in medulara glandei suprarenale caraterizate prin crize paroxistice de hipertensiune, datorita descarcarii in sange a catecolaminei (adrenalina, noradrenalina); tratamentul e chirurgical Sindromul Cushing, datorita unei tumori corticosuprarenale sau hipofizare care se caracterizeaza prin hipertensiune, obezitate, vergeturi, hirsutism si cresterea eliminarii urinare a 17 cetosteroizilor-tratamentul e chirurgical.

Hipertensiuni endocrine, mai apar in hipertiroidism si in cursul sarcinii; in cursul primei sarcini poate aparea o hipertensiune reversibila, recedivind eventual cu fiecare noua sarcina, alteori, graviditatea agraveaza intr-o hipertensiune arteriala preexistenta, de alta natura.

De cauza neurogena. In boli traumatice, tumorale sau inflamatorii ale creerului care duc la o crestere a presiunii intracraniene sau in caz de leziune ale centrilor vasomotori se observa, uneori, si cresterea tensiunii arteriale.

De cauza cadiovasculara. Bolile insotite de hipertensiune arteriala sunt: coarctatia aortica, blocul complet, insuficienta aortica si ateroscleroza.

Hipertensiunea arteriala esentiala: prin care se intelege orice sindrom clinic hipertensiv, in care valorile presiunii arteriale sunt crescute, in absenta unei cauze organice. Este cea mai frecventa, reprezentand 80- 90% din totalul hirtensiunilor si apare de obicei dupa 30 ani, cu un maximum ce frecventa intre 40-50 ani. Incidenta e mai mare la femei, dar formele mai grave apar la barbati. menopauza si obezitatea sunt factori favorizanti, la fel si viata incordata, stresanta si factorul ereditar. Ereditatea ar juca un rol foarte important, afectiunea intalnindu-se la 20-80 % in antecedentele familiare ale bolnavilor. Ceea ce se transmite ar consta intr-o tulburare a metabolismului catecolaminelor (adrenalina si noradrenalina), care stau la baza vasoconstrictiei arterial. Ca factor se include si mancarea bogata in sare.

Factorii predispozanti: Obezitatea Trauma cranio-cerebrala Stresurile Dezbalansul endocrin (climaxul) Abuzul excesiv de sare de bucatarie si lichide Lucru nocturn Consumul alcoolului, a ceaiului negru si cafelei tare Ereditatea agravata Lucru cu factorii daunatori Ereditatea: in majoritatea cazurilor nivelul TA este determinat de interactiunea unor defecte genetice cu factorii mediului ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Patologia Sistemului Cardiovascular
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
653 cuvinte
Nr caractere:
4 047 caractere
Marime:
10.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!