Particularități Structurale Ale Organelor Vegetale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Regnul Plantae consta in marea varietate a formelor de plante, avand dimensiuni si culori diferite, ce o putem observa analizand mantia vegetala a tarii noastre si mai ales pe cea de pe intreaga suprafata a planetei.

Toate fiintele au nevoie de energie pentru a alimenta procesele vietii. Culoarea verde, caracteristica plantelor se datoreaza clorofilei. Clorofila din frunze capteaza componenetele luminii solare si le transforma in energie nutritiva prin fotosinteza. Plantele sunt singurele organisme care sunt capabile sa absoarba energia soarelui.

Unele plante sunt formate dintr-o singura celula (unicelulare), ca bacteriile, sau din mai multe celule (pluricelulare), fara organe diferentiate, avand corpul un tal, asa cum sunt cele mai multe alge, ciuperci si licheni, plante inferioare, cuprinse in grupa sistematica a talofitelor. Pe langa aceste plante inferioare, pe scara filogenetica se gasesc si muschi (briofite). Ferigile (pteridofite) si plantele cu flori si seminte sau spermatofitele, al caror corp este un corm format din organe diferentiate (radacina, tulpina si frunza), sunt plante superioare, numite si cormofite. Organele sunt alcatuite din tesuturi diferite si indeplinesc anumite functii in viata planetei.

Tesuturile rezulta prin procesul de histogeneza (proces complex care implica diviziuni celulare mitotice succesive si diferentiere celulara) din celula-ou (zigot). Celulele din corpul plantelor pluricelulare sunt diferite ca forma, structura si functie. Celulele de aceeasi forma si functie sunt grupate in tesuturi. Din asocierea mai multor feluri de tesuturi rezulta organele care compun corpul plantei. Fiecare organ (radacina, tulpina etc. ) are un anumit rol in viata plantei, pe care il indeplineste prin activitatea tesuturilor componente.

Tesuturile de origine (meristemele sau embrionare), prin multiplicarea activa a celulelor, formeaza tesuturile plantelor.

In meristemul primar din varful radacinii la plantele dicotiledonate se disting trei straturi de tesut formativ; dermatogenul formeaza epiderma, periblemul, generatorul scoartei, si pleromul al cilindrului central.

Tesuturile primare ale tulpinii provin din activitatea meristemului din varful ei. Meristemele secundare (zone generatoare) determina cresterea in grosime a tulpinii si a radacinii. Asa este cambiul din cilindrul central, care formeaza spre interior lemn secundar, iar spre exterior liber secundar. Felogenul din scoarta produce la exterior suber, iar spre interior parenchim secundar (feloderm). Alte tesuturi elimina produsele elaborate in spatiile intercelulare (excretie): buzunarul excretor, canalele excretoare, tesuturile laticifere.

Tesuturile plantelor pluricelulare au o diferentiere structurala si functionala evidenta. Ele sunt insa in stransa interdependenta, din care rezulta planta ca un tot unitar.

Procesul de formare a organelor plantei, denumit organogeneza, incepe in samanta prin diferentierea primordiilor embrionare (radicula, epicotil ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Particularitati Structurale Ale Organelor Vegetale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 617 cuvinte
Nr caractere:
8 989 caractere
Marime:
89.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
organisme, particularitati
Predat:
la liceu
Sus!