Panda Uriașă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este una dintre cele mai cunoscute si totodata cele mai rare specii de animale din intrega lume. In libertate mai traiesc doar cateva exemplare, dar in ultimii ani cei de la protectia mediului depun eforturi mari pentru salvarea lor.

Faptul ca panda uriasa, numita si ursul de bambus, este atat de cunoscuta si populara in intreaga lume, se datoreaza aspectului atragator si usor de recunoscut. Constitutia sa este robusta, specifica ursilor; culoarea de fond a blanii este alba, iar picioarele, umerii si toracele sunt negre; in zona urechilor, precum si in jurul urechilor, blana este deasemenea neagra. Ochii sunt mici, asemanatori cu ochii pisicilor, pupilele au aspect de fanta verticala.

In libertate, panda uriasa se gaseste doar in cateva puncte izolate ale unor paduri racoroase si umede, situate la o altitudine de 1200-1400 m. In muntii centrali ai Chinei de Sud. Aici creste hrana preferata a ei, bambusul. Padurile de bambus se intind pe o arie de aproximativ 30 de mii de km patrati, dar panda este raspandita pe o zona de cel mult 6000 de km patrati. In mediul lor de viata, pandele uriase isi marcheaza teritoriul frecandu-si glandele odorante de scoarta copacilor. Intre teritorii exista suprapuneri, dar de regula pandele se ocolesc, fiind animale solitare.

Ele duc o viata nocturna, umbland dupa hrana de la apusul soarelui pana in zori. In timpul zilei dorm sau se odihnesc, dar nu au locuinta permanenta se adapostesc in diferite locuri protejate, de exemplu printre stanci, sau printre radacinile unui copac. Noul nascut este orb si aproape in totalitate gol, cu o greutate sub 150 de grame. In primele 3 saptamani, mama isi leagana mai tot timpul puiul, deseori in pozitie sezand, pentru ca acesta sa poata fi alaptat. Puiul creste, la o luna este acoperit de puf, si se contureaza modelul caracteristic maturilor. Cu doua saptamani mai tarziu i se deschid ochii. Doar la varsta de 3 luni invata sa mearga, pana atunci este purtat de mama.

La varsta de 5 luni, puiul incepe sa manance bambus, iar la 6 luni este intarcat. Pe la varsta de un an, un an si jumatate se desparte de mama, si invata sa se descurce singur. Doar la varsta de 6 ani incepe sa se reproduca, femela nascand o data la 2-3 ani. Ritmul lent de reproducere este unul din obstacolele inmultirii pandei uriase in natura.

De la descoperirea pandei uriase ca specie de sine statatoare, numarul indivizilor a scazut brusc, in prezent fiind considerata nu doar o specie periclitata, ci una condamnata aproape sigur la disparitie. Fara indoiala, a fost si vanata, dar motivul principal al scaderii numarului lor este reducerea mediului de viata, in urma expansiunii civilizatiei umane. Din acest motiv, in padurile ramase, s-au format mici grupuri izolate, ca urmare s-a ajuns la consangvinizarea si la scaderea viabilitatii speciei.

Soarta pandei uriase, simbolul Fundatiei Mondiale pentru Natura, este urmarita cu atentie in intrega lume, guvernul chinez, de la sfasitul anilor 1950, depun ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Panda Uriasa - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
573 cuvinte
Nr caractere:
3 087 caractere
Marime:
2.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!