Otita și micozele

Extras din referat:

Ce este otita?

Otita reprezinta o inflamatie a urechii, cauzata in majoritatea cazurilor de o infectie.

Exista mai multe tipuri de otita, in functie de sediul inflamatiei urechii:

otita externă, inflamația conductului auditiv extern

otita medie, inflamația urechii medii

otită medie acută

otită medie cronica simplă

otită medie supurată cronică

otita internă (labirintită)

Otita externa reprezinta inflamatia pavilionului urechii sau a conductului auditiv extern. Mai este numita si "urechea inotatorului", deoarece acest tip de infectie este frecvent la inotatori, atunci cand apa care patrunde in conductul auditiv extern stagneaza in acest loc. Otita externa poate afecta intregul conduct auditiv extern, sau doar o portiune a acestuia.

Cauze:

o alergie

o infectie bacteriana

o eczema

un traumatism extern (de exemplu curatarea excesiva sau agresiva a conductului auditiv extern)

înotul in apa ce contine derivati ai clorului

Stafilococul auriu (bacterie)

Varsta predominanta pentru otita externa:

Otita externa afecteaza indivizi de toate varstele, neavand o raspandire specifica in functie de varsta.

Care sunt simptomele otitei externe?

Manifestarile otitei externe sunt variabile, de la durere usoara, mancarime, iritatie cu senzatie de arsura, pana la durere chinuitoare, eliminare de secretii purulente, ingustarea conductului auditiv extern cu diminuarea auzului si senzatie de ureche infundata. Cresterea temperaturii nu se observa decat la pacientii cu otita externa severa.

Diagnostic

La pacientii diabetici si la cei cu un sistem imunitar slabit, este necesara izolarea unei otite cauzate de pseudomonas, deoarece extinderea acestui bacil la cutia craniana poate antrena o paralizie a unuia sau mai multor nervi cranieni.

Tratament

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de analgezice (paracetamol, aspirina) pentru reducerea durerii si antibiotice (sub forma de picaturi) . Infectiile cu stafilococ sunt uneori foarte grave, fiind necesara spitalizarea pacientului.

Metode de prevenire:

Pentru a evita imbolnavirea de otita externa se recomanda utilizarea preventiva a antisepticelor, evitarea expunerii prelungite la umezeala, evitarea lezarii canalului auditiv (atentie la utilizarea betisoarelor igienice), indepartarea dopurilor de cerumen.

Otita medie este o inflamatie acuta sau cronica a casei timpanului, datorata infectiilor cu streptococi si stafilococi.

La ce vârsta apare?

Boala poate să apară la orice vârstă, dar frecvenţa mai mare o are totuşi la copii. Cei mai predispuși sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 3 luni si 3 ani. La sugar si copilul mic, trompa lui Eustachio are anumite particularitãti: este mai scurtã, mai largã si mai orizontalã, ceea ce explicã usurinta cu care microbii prezenti în nazofaringe pot ajunge în urechea medie, infectând-o.

Sunt mai supusi la imbolnavire copiii care cresc in colectivitate (camin, crese), cu risc mai mare de 7- 8 ori datorita posibilitatilor de transmitere a unor boli. In plus, otita este mai frecventa la copiii nascuti prematur sau in familii cu parinti fumatori (in familiile unde se fumeaza peste 20 tigari pe zi, riscul de otita la copil creste cu 40%).

Cauze si mecanism de producere:

Inflamaţia este de obicei precedată de o infecţie de origine virală a tractului respirator superior. Datorită infecţiei virale mucoasa închide orificiul trompei lui Eustachio, care are rol în procesul de aerisire a urechii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Otita si Micozele.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Marime:
2.33MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!