Organisme modificate genetic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Organismul modificat genetic este un organism al carui material genetic a fost alterat folosit tehnici de inginerie genetica. Tehnicile ingineriei genetice constau in izolarea segmentelor ADN ( materialul genetic) de la o fiinta vie (virusuri, bacterii, plante, animale si inclusiv om) pentru a le introduce in materialul ereditar al alteia. Pentru asta, genele care se doresc adaugate fie se ataseaza unui virus cu care organismul este apoi contaminat, fie se introduc direct in nucleul unei celule cu o seringa speciala.

Plantele Modificate Genetic (PMG) sunt organisme vegetale al caror genom a fost restructurat, fie prin adaugarea unor gene straine, fie prin inactivarea sau eliminarea altora existente in organismele

respective.

Modificarea genetica a plantelor se realizeaza efectiv prin introducerea uneia sau a mai multor gene straine in genomul unor organisme vegetale sau prin suprimarea activitatii unei anumite gene specifice unei plante, cu ajutorul acidului ribonucleic (ARN) de interferenta (ARNi), in vederea eliminarii caracterelor fenotipice nedorite si inducerii aparitiei altora noi, benefice pentru atingerea scopului economic urmarit.

Fenomenul prin care actioneaza ARNi reprezinta un mecanism manifestat frecvent in biologia celulei de tip eucariot, prin care anumite fragmente ale moleculei dublu catenare de ARN interfera cu expresia unei gene specifice a carei secventa de nucleotide este complementara cu cea a catenelor duble de ARN. Capacitatea ARNi de a suprima, in mod dramatic si selectiv, sinteza unei anumite proteine, la nivel celular, confera acestui acid nucleic proprietatea de adevarat "exterminator" genetic, fiind utilizat

atat in experimentele efectuate atat in vitro, cat si in vivo, pentru studierea modului de functionare a genelor care determina biosinteza proteica.

Plantele transgenice

Plantele transgenice (PT) sunt organisme vegetale modificate genetic, al caror genom contine una sau mai multe gene, care au fost transferate de la alte specii.

Asemenea modificari de natura genetica pot aparea, pe cale naturala, prin polenizare incrucisata, datorata atat factorilor biotici (insecte polenizatoare, mamifere erbivore, etc), cat si celor abiotici (curenti de aer, precipitatii, etc.), sau, pot fi induse artificial, prin intermediul tehnicilor de hibridizare, utilizand tehnologia ADN recombinant.

In prezent, aceasta nanobiotehnologie de varf este utilizata, pe scara tot mai larga, in institutele de inginerie genetica din intreaga lume, fiind considerata, fara nicio rezerva, una dintre tehnologiile care au revolutionat genetica moleculara, prin obtinerea de noi specii de organisme vegetale, al caror genom este, in foarte multe cazuri, atat de diferit de cel al altor specii cunoscute pana in prezent, incat nu pot fi incadrate in Regnul Plantae.

Aceasta situatie fara precedent poate parea oarecum paradoxala, insa datele stiintifice inregistrate pana in prezent, demonstreaza elocvent faptul ca amprenta genetica a noilor PT, obtinute prin aplicarea nanobiotehnologiei ADN recombinant, este complet diferita de cea a speciilor de plante care populeaza biocenozele terestre sau acvatice si care nu reprezinta altceva decat rezultatul unei evolutii a materiei vii, de-a lungul a peste 4 miliarde de ani. Exemple concludente pentru argumentarea includerii tuturor acestor PT intr-un regn aparte sunt oferite de numarul foarte mare de specii noi de organisme

vegetale care contin in genomul lor gene provenite de la organisme complet diferite si neinrudite din punct de vedere sistematic, cum sunt: bacteriile, din grupul procariotelor, sau pestii dintre organismele eucariote.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organisme modificate genetic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
2/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 740 cuvinte
Nr caractere:
9 990 caractere
Marime:
18.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
Genetica, organisme, adn
Predat:
la liceu
Profesorului:
andrei gheorghe
Sus!