Orbirea, Surzenia, Apetitul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Termenul orbire are o serie de semnificatii de la absenta totala a perceptiei luminii in ambii ochi, la vederea strict limitata. Insa termenul este aplicat persoanelor cu probleme de vedere atat de grave incat le afecteaza modul de viata si capacitatea normala de munca. Doar aproximativ 5% dintre persoanele calificate drept oarbe nu vad absolut nimic. Restul au o vedere partiala, adica pot vedea intr-o masura mai mica sau mai mare. De exemplu, unele persoane pot deslusi numarul de inmatriculare al unei masini de la o distanta de aproximativ 1 metru si pot citi scrisori de pe un grafic ce testeaza vederea; altii pot fi capabili sa distinga lumina, umbra sau miscarea. Altora vederea le permite sa zareasca doar imaginea pe care am vedea-o daca am privi printr-un tub ingust; imaginea fiind inconjurata de intuneric. Toti acesti oameni au un lucru in comun: problemelor de vedere le afecteaza capacitatea de a face fata vietii zilnice.

Orbirea si vederea slaba pot avea foarte multe cauze. Ochiul este un organ de simt foarte complex, prin urmare se deterioreaza mai usor decat multe alte organe. Unii copii se nasc orbi - majoritatea datorita cataractelor, cand cristalinul ochiului, in mod normal clar si transparent, este opac, iar lumina nu poate patrunde prin acesta. Un copil se poate naste cu cataracta in cazul in care mama sa se imbolnaveste de pojar (rubeola) in primele stadii ale sarcinii.

O alta cauza de orbire in randul copiilor este toxoplasmoza, o boala datorata consumului de carne infectata sau, probabil, contactului cu pisici infectate. Din nou, copilul este afectat doar daca mama sa contacteaza boala in timpul sarcinii.

In unele cazuri rare, copiii se nasc fara ochi, afectiune cunoscuta sub numele de anoftalmie. Aceasta poate fi datorata fie unei deficiente genetice prezenta la parinti sau se poate declansa daca mama contacteaza o infectie virala sau este expusa pesticidelor in timpul sarcinii.

Infectiile ce provoaca orbirea sunt rare in tarile dezvoltate, dar sunt cauza cea mai frecventa de orbire in lumea in curs de dezvoltare. Tracomul, o boala virala ce inflameaza membrana care captuseste partea anterioara a ochiului, a lasat mii de oameni orbi, in special in zonele calde si uscate. In aceste tari copii orbesc daca sunt infectati de viermele parazit toxocara canis, ce poate fi contacta din excrementele de caini.

Unii copii sufera de o forma rara de cancer - retinoblastom - cand se formeaza o tumoare pe retina. Altii sufera de retinis pigmentosa, o boala ereditara, caracterizata prin formarea de pigment pe retina. Un prim simptom al acesteia este dificultatea de a vedea pe intuneric. Daca boala nu este detectata in copilarie, vederea se va deteriora treptat, ducand la vedere limitata si orbire.

O persoana poate orbi la un ochi daca retina se detaseaza de globul ocular. Acesta este de obicei rezultatul unei lovituri in ochi; ochiul afectat isi pierde imediat vederea ca si cum o cortina s-ar interpune intre el si restul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Orbirea Surzenia Apetitul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
3 037 cuvinte
Nr caractere:
14 941 caractere
Marime:
17.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
orbire, afectiuni, apetit
Predat:
la liceu
Sus!