Previzualizare referat:

Extras din referat:

Denumirea latineasca a nucului este: Junglans Regia; in popor este numit nucar. Face parte din familia arborilor.

Alcatuirea nucului: Radacina este lemnoasa iar tulpina deasemenea este lemnoasa, formata din trunchi si coroana, frunzele sunt impare, penate, compuse din margini intregi. Nervurile sunt dispuse penat la nivelulfoliolei.

Florile sunt dispuse in inflorescenta si se numesc Matisori iar fructul se numeste nuca. Fructul verde este mezocarp, fructul interior este endocarp si fructul matur este epicarp.

Frunzele proaspete se aduna in iunie, atat timp cat mai pot fi intepate usor. Cojile de nuca se aduna putin inainte de a se coace si de a deveni maro. Frunzele se recolteaza cand sunt tinere. Dupa indepartarea petiolului, foliolele se usuca in strat subtire in poduri acoperite cu tabla, cat mai repede posibil.

Principiile active: taninuri, cantitati mici de ulei volatil, un principiu amar-jugladina si o oxinaftochinona-juglona. Frunzele de nuc se utilizeaza sub forma de: ceaiuri, infuzii, adaos la bai si spalaturi, tinctura de nuc.

Infuzie: se opareste 1 lingurita de frunze de nuc taiate marunt cu 1/4 litrii de apa proaspat fiarta si se lasa putin sa stea.

Adaos la bai si spalaturi: 100 grame de frunze pentru baile complete, iar pentru spalaturi 1 lingurita de frunze maruntite la 1/4 litru de apa. Pentru o infuzie concentrata se ia o cantitate dubla. Tinctura de nuci: aproximativ 20 de nuci verzi sunt taiate in sferturi si introduse intr-o sticla cu gat larg; se toarna deasupra 1 litru de rachiu de secara, in asa fel incat sa acopere nucile cu un strat gros de 2-3 degete.

Dupa scurgerea acestui timp, continutul se strecoara si se introduce in sticle. Se ia cate o lingurita plina in functie de necesitate. Putem obtine un lichior de nuci foarte gustos daca adaugati la nuci verzi 2-3 cuisoare, o bucata de scortisoara, un baton mic de vanilie si coaja spalata, netratata cu substante chimice a unei jumatati de portocala. Ceaiul de frunze de nuc este un mijloc eficace in tulburarile digestive, deci in constipatie si in lipsa poftei de mancare, precum si in eliminarea toxinelor din sange. De asemenea, el se intrebuinteaza cu bune rezultate in tratamentul diabetului si a icterului. Ceaiul de frunze de nuc este recomandat si pentru tratarea diareii.

Frunzele de nuc sunt un bun tonic in scrofuloza si rahitism. In diabet au proprietatea de a scadea zaharul din sange. Singure sau impreuna cu frunzele de salvie micsoreaza transpiratia. Ceaiul de frunze de nuc, asociat cu bai locale, ajuta la vindecarea scurgerii albe. Baile generale facute cu frunze de nuc intaresc organismul, ajuta la vindecarea diferitelor boli de piele, eczeme zemuinde, ulceratii, etc. Sub forma de compresii se folosesc in boli de ochi. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nucul - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
445 cuvinte
Nr caractere:
2 378 caractere
Marime:
8.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!