Musețelul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Planta ierbacee, anuala, spontala, scunda, atingand inaltimea de 0, 2-0, 6 m, mult ramificata. Florile sunt grupate in capitule terminale. Marginea fiecarui capitul este ocupata de flori albe, iar in regiunea lui centrala se gasesc numeroase flori tubuloase, galben-aurii. Receptaculul capitulului plan la inceputul infloririi devine conic si gol la interior, ceea ce permite sa deosebim florile de musetel adevarat de florile recoltate de la specii inrudite si lipsite de proprietati terapeutice. Musetelul este o planta originara din sudul si sud-estul Europei, raspandita astazi pe toate continentele. La noi creste in locuri insorite si mai umede, prin sate, pe langa garduri, drumuri si cai ferate, pe langa locuintele oamenilor, prin lanuri, pe pajisti, cu predilectie pe soluri nisipoase usoare. Apare masiv in campie pe solurile saraturoase. Este cultivat in toate zonele tarii. Infloreste din lunile aprilie, mai pana la sfarsitul lunii august. Uneori infloreste a doua oara prin septembrie. Se poate confunda cu alte specii din genul Matricaria sau din genul Anthemis. Matricaria inodora (musetelul prost) este lipsit de mirosul aromat caracteristic, iar receptaculul este plin la interior. Matricaria matricarioides (musetelul cu flori verzi) este lipsit de mirosul aromat caracteristic, iar receptaciulul este plan sau semiglobulos, inflorescentele au diametrul mult mai mare (1, 5-4 cm), alaturi de fiecare floare pe receptacul se afla cate o palee scuamiforma (se observa dupa inlaturarea florilor tubuloase de pe receptacul). Matricaria chamomilla are mirosul caracteristic puternic aromat. Receptaculul inflorescentei este plan la inceputul infloririi, apoi devine conic si gol la interior. Florile ligulate albe sunt femele, orizontale la inceputul infloririi, apoi brusc rasfrante. Florile hermafrodite sunt tubuloase, dispuse central, foarte numeroase (circa 500), galben-aurii, cu corola cu 5 dinti, 5 stamine si un ovar stiamat bifurcat.

Momentul cel mai prielnic de recoltare este cand majoritatea inflorescentelor au petalele florilor marginale dispuse orizontal (Flores Chamomillae). In aceasta faza de inflorire, florile tubulare au cel mai mare continut in ulei esential. Inflorescentele abia deschise nu se vor recolta. Ele au un continut variat in ulei esential, nu se usuca bine, se brunifica usor. La cele care au trecut de toiul infloririi, dupa uscare se scutura o parte din florile tubulare. Recoltarea se face numai dupa ce s-a ridicat roua si numai pe timp cu soare. Recoltarea din flora spontana se face de obicei o singura data pe an, ceea ce in conditiile noastre are loc din luna mai si pana in luna iunie.

Componentii principali : ulei volatil bogat in chamazulena, substante amare de natura sescviterpenica, flavonoide, substante de natura cumarinica, colina, mucilagii, apigenina umbeliferona, acid salicilic, rezina, fitosterine, substante glicozidice, cvercimetrina, acid clorogenic, camilina, vitaminele B1 si C, substante minerale etc.

Proprietati : antiinflamatoare ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Musetelul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 110 cuvinte
Nr caractere:
6 307 caractere
Marime:
9.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
musetel, plante
Predat:
la liceu
Sus!