Moluștele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Gasteoropode. Din clasa Gasteropaodelor fac parte majoritatea molustelor actuale circa 90000 de specii. Cea mai mare parte vietuieste in mari si oceane, un numar considerabil traieste in apele dulci si pe uscat. Majoritatea gasteropodelor prezinta o cochilie calcaroasa spiralata, de forma diferita. Capul este bine pronuntat, fiind dotat cu doua sau patru tentacule; la melc pe perechea superioara, mai lunga, sint amplasati doi ochi mici.

2. Bivalve. Bivalvele sunt lipsite de cap, in schimb trunchiul este bine dezvoltat. In majoritatea lor are forme maritime; unele afundate in nisip sau mil (scoica de riu), altele culcate pe fundul bazinelor acvatice (scoica pectin). Multe bivalve sint folosite in alimentatie midiile, stridiile. Stridiile, de exemplu, se cresc artificial, in crescatorii. Unele specii servesc ca sursam naturala pentru obtinerea sidefului folosit in fabricarea unor obiecte de podoaba si toaleta, in special al nasturilor.

3. Cefalopode. Sint cele mai evaluate moluste; datorita mobilitatii lor remarcabile au capacitatea de a explora zone marine intinse. Reprezentantii tipici sint sepiile, calmarii si caracatitele. La cefalopode piciorul este transformat in 8-10 tentacule, asezate in jurul gurii; pe acestea sint plasate numeroase ventuze puternice care servesc la fixarea si imobilizarea prazilor. Cefalopodele sant pradatori active, capabili sa localizeze rapid prada cu ajutorul a 2 ochi marib bine dezvoltati.

De regula, cefalopodele inoata lent prin ondulatii ritmice ale mantalei, . Fiind deranjate insa, ele trec la miscarea reactiva: prin contractarea muschilor mantalei, apa este ezpulzata afara cu putere din cavitatea mantiala si animalu este aruncat inapoi cu o viteza mare.

Datorita unei bune mobilitati, majoritatea cefalopodelor si-au micxsorat cochiliile calcaroase grele. Un caz aparte insa il reprezinta nautilul, care are o cochilie bine dezvoltata.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Molustele - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
321 cuvinte
Nr caractere:
1 718 caractere
Marime:
8.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!