Microbiologie Clostridium Botulinum

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Clostridium botulinum

Habitat: este o bacterie cu un habitat mixt: suprafata solului si rareori în intestinul animalelor. Uneori poate contamina legumele si fructele conservate.

Morfologie, structura: sunt bacili gram pozitivi anaerobi, mobili, cu capetele rotunjite, sporulati, (termorezistent 3-5 ore la 100°C) prezinta spori extrem de rezistenti la fierberea obisnuita, la factori chimici si fizici Bacilul botulinic prezinta 7 tipuri antigenice : A,B,C,D,E,F,G, fiecare dintre acestea producand o neurotoxina imunologic distincta. Tipurile A, B si E produc boala la om, tipul E intalnindu-se mai frecvent in preparatele de peste.Toxinele botulinice au o toxicitate ridicata incat o doza de 1µg poate ucide o persoana de 70 de kg. Intoxicatia se produce mai ales prin consum de peste si conserve de peste,produse vegetale, conserve insuficient sterilizate.Clostridium botulinum produce intoxicatii grave precum botulismul Clinic, botulismul se caracterizeaza prin aparitia unui sindrom neuroparalitic (cu afectarea predilecta a nervilor cranieni), tulburari digestive moderate si uscaciune extrema a mucoasei bucale.

Patogenie: Clostridium botulinum, este agentul patogen al botulismului, o intoxicatie alimentara fatala, produsa prin ingerarea de alimente ce contin toxina botulinica. Foarte sensibil la oxigen, prolifereaza în alimente în care exista un anumit grad de anaerobioza: conserve de legume, peste sau carne (toxina eliberata produce gaz care bombeaza capacul conservei), mezeluri, sunca ( în are loc o dezvoltare caracteristica "în cuiburi"), cârnati afumati etc. Intoxicatia survine la 18-96 de ore postprandial. Toxina, (termolabila) ingerata rezista la actiunea sucului gastric, patrunde în intestin, de unde ajunge în circulatia generala pe cale limfatica si actioneaza asupra sistemului nervos prin blocarea eliberarii de acetilcolina la nivelul sinapsei neuro-musculare. Se produce paralizia flasca a musculaturii buco-faringiene (disfagie, greturi, varsaturi), cu paralizia în final a muschilor respiratori.

Ce este botulismul?

Botulismul este o afecţiune rară dar severă cauzată de o toxină produsă de Clostridium botulinum.

Simptomele clasice ale botulismului includ vederea dublă (diplopia), (imposibilitatea de a menţine pleoapele deschise), tulburări de înghiţire, uscarea gurii şi slăbiciune musculară. Copiii cu botulism prezintă letargie, slăbiciune, constipaţie, plânset slab şi scăderea tonusului muscular. Acestea sunt simptomele paraliziei musculare cauzate de toxina bacteriană. Netratate, aceste simptome progresează spre paralizia membrelor, a trunchiului şi a muşchilor respiratori. În botulismul transmis prin alimente simptomele apar la cca 18-36 de ore de la ingestia hranei contaminate dar pot apărea atât după 6 ore cât şi chiar după 10 zile.

Diagnosticul se stabileşte după anamneză şi examen fizic. Totuşi uneori sunt necesare investigaţii suplimentare, cea mai importantă fiind identificarea toxinei botulinice în serul pacientului şi în alimentele consumate. De asemenea, în caz de botulism transmis prin plagă infectată, se poate identifica Clostridium botulinum la nivelul plăgii.

Tratamentul constă în administrarea antitoxinei botulinice polivalente, aceasta injectându-se chiar şi la cea mai mică suspiciune. Insuficienţa respiratorie şi paralizia care apare în cazurile severe necesită ventilaţie mecanică câteva săptămâni şi supraveghere în ATI. După câteva săptămâni paralizia diminuă. Depistarea precoce previne agravarea progresivă dar recuperarea durează tot câteva săptămâni.

Observații:

MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI ŞTIINŢA

Universitatea Tehnică a Moldovei

Tehnologia şi Management în Industria Alimentară

Tehnologia Producţiei Alimentară

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Microbiologie Clostridium Botulinum.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 194 cuvinte
Nr caractere:
7 188 caractere
Marime:
115.85KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!