Previzualizare referat:

Extras din referat:

Una dintre cele mai grave boli infectionase din lume, malaria, face pana la 500 de victime in fiecare an. Provoacata de un organism parazit minuscule din genul Plasmodium, malaria a ajuns la proportii de epidemie in majoritatea regiunilor tropicale. Patru specii de paraziti unicelulari provoaca malaria Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malariae. Fiecare dintre acestia este mentinut intr-un ciclu care implica oameni si tantari. Cand un tantar neinfectat musca o persoana infectata, tantarul primeste parazitii Plasmodium din sangele gazdei. Acesti paraziti se reproduc sexual in intestinele tantarului si migreaza in glandele salivare ale insectei. Cand tantarul musca o persoana neinfectata, el injecteaza o cantitate mica de saliva in rana pentru a impiedica coagilarea sangelui in timp ce se hraneste. In acest fel, tantarul transfera parazitii in sangele noii gazde. Parazitii Plasmodium se deplaseaza spre ficatul gazdei lor umane si se inmultesc prin diviziune celulara simpla. Dupa aproximativ 5 zile, in jur de 40000 de paraziti noi patrund in fluxul sanguine si invadeaza hematiile din sangele gazdei. In interiorul hematiilor, parazitii cresc si se inmultesc. Hematiile sunt distruse, eliberand parazitii care ataca alte globule rosii ale sangelui. In acest stadiu, parazitul secreta toxine in sange, provocand acea febra periodica bolii. Daca un alt tantar musca o persoana infecta, acesta va ingera mici paraziti Plasmodium in sangele sau si ciclul vietii incepe din nou. Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimate recent ca intre 300 si 500 de milioane de personae sunt afectate de malaria in fiecare an. Doua milioane de cazuri sunt mortale. Majoritatea cazurilor de deces apar in randul copiilor mici din Africa subsahariana, si multi mor la mai putin de 72 de ore dupa dezvoltarea simptomelor. Femeile insarcinate sunt si ele expuse unui risc mare. Anemia este un produs secundar al infectarii cu malaria. si aceasta este un factor major care contribuie la decesul matern in regiunile epidemice.

Comunitatile rurale sunt cele mai afectate de malaria, insa urbanizarea rapida si explozia de populatie in tarile in curs de dezvoltare, in special in Afica si in Asia de SE, au contribuit la raspandirea boli. Alti factori sunt constructiile de drumuri, exploatarile miniere, defrisarile si proiectele agricole si de irigatie; conditiile de locuit necorespunzatoare; sistemel inadecvate de evacuare a apelor reziduale si a deseurilor; schimbarile climatice globale si serviciile de sanatate inadecvate. Insa cel mai important factor al raspandirii malariei este lipsa mentinerii sub control al tantarilor.

Prevenirea malariei cuprinde o varietate de masuri impotriva tantarilor.

Plasele de paturi impotriva tantarilor, imbracamintea protectoare si solutiile impotriva insectelor pot reduce expunerea la muscaturile de tantari. Rezultatele unor incercari controlate in teren in Gambia ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Malaria
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
709 cuvinte
Nr caractere:
4 222 caractere
Marime:
8.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
malarie, afectiuni
Predat:
la liceu
Sus!