Maimuțele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ochii lor sunt orientati spre inainte, astfel incat au vedere stereoscopica, ceea ce le permite sa evalueze cu mare precizie distantele. Aceasta este o trasatura esentiala pentru speciile care traiesc in copaci (arboricole). Analiza mirosului necesita mai putina energie a corpului. In schimb maimutele de azi au inceput sa gandeasca, ele prelucrand informatii destul de complexe. Macacii si langurii au invatat sa traiasca alaturi de oameni si chiar exploateaza aceasta relatie, jefuind fara teama recoltele si furand hrana.

Maimutele au dezvoltat o gama larga de comportamente sociale. Unele sunt monogame, dar majoritatea traiesc in grupuri in care accesul sexual la femele este determinat de rang. Marimea grupului este extrem de variabila. Langurii traiesc ca masculi solitari sau in cadrul unei adunari, care poate cuprinde peste 120 de indivizi. Maimutele aurii, matasoase negre si matasoasa rosie a lui Pennant au fost intalnite in grupuri de 80 sau mai multi indivizi. Surelistii din Insula Mentawai si maimutele cu coada de porc sunt monogame si, asemenea doucilor cu picioare negre din Cambogia, de obicei se intalnesc in perechi, uneori insotite de pui.

Curatarea reciproca si ingrijirea puilor sunt activitati importante care servesc pentru mentinerea coeziunii grupului de maimute. Cand o maimuta curata cauta alta maimuta de rang mai inalt, ea creeaza cu aceasta o relatie de prietenie si isi ridica propriul rang in cadrul grupului. Maimutele cauta activ sa serveasca conducatorilor si sa ii multumeasca, pentru a reduce agresivitatea. Curatarea puilor este in mod normal lasata in grija mamelor si rudelor apropiate. Comunicarea Maimutele folosesc un amestec complex de semnale vizuale si vocale pentru a comunica intre ele. Pozitiile corpului indica de obicei aservirea sau dominanta, in functie de rangul maimutei. O maimuta care ia o postura,, gresita este banuita ca aspira la suprematia indivizilor de rang mai inalt. Culorile stralucitoare de pe fata, coada, coapse si organe genitale transmit mesaje intr-un fel de semafor geometric. Astfel maimutele cunosc intotdeauna conditia sexuala, rangul si intentiile animalelor din jur. Comunicarea verbala este si ea importanta. Maimutele de savane, in special, au un repertoriu larg de tipete; o adevarata limba. Ele sunt amenintate din aer de vulturi, la sol de leoparzi si in copaci de serpi. In consecinta acestea au dezvoltat cate un strigat de alarma pentru fiecare amenintare grohait jos, sacadat, pentru serpi; o serie de strigate scurte si puternice semnal pentru leoparzi; clantanit inalt serpi. Comportamentul social este dominat de procese de invatare. Maimutele tinere trebuie sa deprinda limbajul corpului si cel vocal pentru a se integra ca adulti in cadrul grupului. Limba are rol esential in evolutia noilor specii. Diferentele de limbaj al corpului, de colorit si de vocalizari determina grupurile care vorbesc,, dialecte diferite sa se evite.

Limbajul corpului Limbajul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Maimutele - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 929 cuvinte
Nr caractere:
9 201 caractere
Marime:
251.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
animale, maimute
Predat:
la gimnaziu
Sus!