Măduva spinării

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

LOCALIZARE IN CORPUL OMENESC
2. MEMBRANE DE INVELIS
3. FORMA SI LIMITE. FETELE
4. STRUCTURA MACROSCOPICA INTERNA
5. STRUCTURA MICROSCOPICA
6. NERVII SPINALI
7. SEGMENTELE MEDULARE
8. FUNCTIILE MADUVEI. ARCUL REFLEX
9.VASCULARIZATIA MADUVEI SPINARII

Extras din referat:

1. Maduva spinarii este un organ al S. N. C. continut in canalul vertebral. Ea nu umple in intregime canalul dar se adapteaza la curburile fiziologice si patologice ale coloanei vertebrale.

2. Maduva este invelita in sistemul meningeal, format din 3 membrane: piamater, arahnoida si duramater. Intre arahnoida si 3. Maduva are aspectul unui cilindru usor turtit antero- posterior, cu o lungime de 45 cm. la barbat si 43 cm la femei. In sectiune traversala are forma ovalara cu diametru variabil (intre 10 si 16 mm.). In regiunea cervicala, intre vertebrele C3-T2 si in regiunea lombara, intre vertebrele T10-L1-L2, maduva prezinta cate o umflatura numita intumescentia cervicalis respectiv intumescentia lumbalis. Aici isi au origininea nervii brahiali si lombari. Aparitia intumescentelor in scara animala are legatura cu dezvoltarea membrelor; cu cat membrul joaca un rol mai important in locomotie, cu atat intumescentele sunt mai voluminoase.

Maduva se intinde de la gaura occipitala (vertebra C1) pina la nivelul vertebrelor L1-L2, de unde se continua cu o formatiune foarte subtire fillum terminale pana la vertebra Coc2, de care se si fixeaza. Fillum terminale nu are nici o insemnatate functionala, dar alaturi de ultimii nervi rahidieni formeaza coada de cal. Superior maduva se continua fara o delimitare evidenta cu bulbul rahidian.

Maduva spinarii prezinta 2 fete anerioara si posterioara. Pe fata anterioara se afla fisura mediana anterioara mai larga si mai adanca, iar pe fata posterioara santul median posterior. Locurile de intrare si iesire a radacinilor nervilor spinali sunt marcate de santurile laterale anterioare si posterioare.

4. Pe o sectiune transversala prin maduva putem vedea dispozitia substantei albe la exterior si a substantei cenusii la interior.

Substanta cenusie are forma literei H sau de fluture cu aripile deschise si e formata din corpi neuronali. Ea se prezinta sub forma de coarne sau in sectiune longitudinala sub forma de coloane care strabat maduva pe toata lungimea ei. Coarnele sunt: anterioare (voluminoase), posterioare (mai subtiri si alungite) si vegetative (mai pronuntate in regiunea toraco-lombara) sau laterale.

Comisura cenusie (ramura orizontala a literei H) este centrata de canalul ependimar ce contine LCR.

Substanta alba este impartita prin dispozitia in H a substantei cenusii in 3 cordoane simetrice: anterior (intre fisura mediana anterioara si santul lateral anterior), lateral (intre santul lateral anterior si santul lateral posterior) si posterior (intre santul lateral posterior si santul median posterior). Prin maduva spinarii trec fibre ce transporta influxurile la si de la creier si care se organizeaza in tracturi perechi. 5. Din punct de vedere histologic, substanta cenusie e compusa din corpul celulelor nervoase si prelungirile lor amielinice, in timp ce substanta alba este formata din fibre cu mielina si celule gliale.

Celulele nervoase din coarnele posterioare sunt neuroni ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Maduva Spinarii - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 023 cuvinte
Nr caractere:
6 404 caractere
Marime:
141.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
maduva, biologie
Predat:
la liceu
Sus!