Previzualizare referat:

Extras din referat:

O Specie pe cale de disparitie Dupa oameni, lupii ocupa cel mai vast habitat dintre toate mamiferele. Cu toate acestea, din cauza braconajului si a poluarii, specia este pe cale de disparitie in intreaga lume. In Europa mai sunt cateva populatii de lupi in Romania, Spania, Italia, Rusia, Grecia si Turcia. Lupul (Canis lupus) a disparut din Anglia inca din 1468, in Scotia din 1743, iar in Irlanda din 1770. O disparitie de data relativ recenta este aceea a lupului indian.

Exista tari pe Batranul Contient in care au ramas exemplare de ordinul zecilor, de exemplu Cehia, cu mai putin de 10 exemplare si Ungaria, cu pana la 30 de lupi. Nici in Germania statisticile nu sunt mai incuratoare: 10 exemplare care au migrat din Polonia.

Disparitia acestei specii este o amenintare nu numai din punct de vedere simbolic si cultural, ci si pentru ca, asa cum au avertizat biologii, ecosistemul este incomplet fara ei.

Aspectul general Din familia candielor, lupii au cea mai mare talie (60-90 cm inaltime, 150-180 cm lungime) si greutatea cuprinsa intre 27 si 60 kg. Exemplarele care traiesc in zonele nordice sunt de cele mai multe ori mai mari decat cele din partile sudice (lupii arctici sunt pana la de trei ori mai mariat speciile din Mexic). Lupii au doua straturi de blana: stratul de la suprafata este format din fire de par groase si unsuroase care tin umezeala la distanta. Cel de-al doilea strat, dinspre interior, este cel care tine de cald. Iarna se folosesc de coada lor stufoasa pentru a-si acoperi botul. Expicatia acestui gest este simpla: lovindu-se de coada, respiratia calda se rasfrange pe botul animalului pastrandu-i caldura. Coloritul blanei variaza de la albul cel mai curat pana la cenusiul cel mai inchis. Cele mai intalnite nuante care coloreaza blana lupilor sunt: albul, negrul, diferite tonuri de cenusiu, cafeniul, argintiul, maroul, auriul, si brunul. Totusi, majoritatea lupilor sunt desenati in acelasi fel. Blana din jurul ochilor, din varful urechilor, de pe partea de jos a labelor din fata si in varful cozii este intotdeanua mai inchisa decat cea de pe restul corpului. Culoarea se schimba in functie de anotimp. Cei mai mlti lupi (in special cei negri) au anumite gene care transmit informatia ca blana sa sa se deschida la culoare.

Ierarhia Haita este compusa din trei pana la 40 de membri, uniti prin legaturi de rudenie. Perechea ce conduce grupul este formata din parintii aproape tuturor lupilor din haita. In grup mai pot coexista frati si surori ai celor doi lideri, dar acestia nu au dreptul sa se imperecheze. Lupii isi delimiteaza teritoriul lasand urme de urina si excremente pe copaci sau pietre. Liderii sunt singurii din haita care urineyza ridicand piciorul. Cei doi lupi care formeaza perechea puternica raman impreuna pana la sfarsitul vietii, iar puii acestora nu-si parasesc niciodata parintii. Ierarhia din interiorul grupului este foarte stricta. Exista reguli care determina ordineain care membrii haitei mananca. Mai mult decat ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lupii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 285 cuvinte
Nr caractere:
5 778 caractere
Marime:
11.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
lupi, biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!