Insecte Colonizatoare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Roiurile de muste sau de lacuste nu sunt considerate insecte sociale, deoarece fiecare insecta din roi este interesata doar de propria sa supravietuire. Insectele sociale, in schimb, impart sarcina de a-si conduce propria comunitate. In cazul albinei de stup, de exemplu, lucratoarele aduna hrana si pazesc puii, in timp ce regina ramane acasa pentru a depune oua, intregul stup profitand de pe urma acestei impartiri a sarcinilor.

Rasa umana are o structura sociala in care indivizii, precum medicii, indeplinesc anumite actiuni folositoare pentru comunitate, dar numai doua grupuri de insecte au dezvoltat o asemenea organizare sociala. Un grup include termitele, sau furnicile albe, care sunt mai strans inrudite cu gandacii de bucatarie decat cu furnicile.

Celalalt grup de insecte sociale include albinele, viespile si furnicile.

Aceste insecte pot fi recunoscute dupa segmentul ingust dintre torace si abdomen, dar majoritatea se evidentiaza prin coloritul galben cu negru, sau alte culori de avertizare.

Albinele si viespile au ace puternice, pe cand furnicile au falci puternice. Muscatura furnicii poate provoca senzatia unei arsuri pe piele deoarece se elimina acid formic, pe care il produce furnica in corp. Asemenea colonii sociale contin un numar variat de masculi, adesea numiti trantori, femele si lucratoare. Desi albinele si viespile lucratoare au aripi, furnicile lucratoare sunt lipsite de aripi. Unul dintre cei mai importanti factori pentru ca o societate sa functioneze bine este capacitatea indivizilor de a comunica intre ei. Cum altfel ar putea sa explice ce au facut ? Insectele, asemenea oamenilor, comunica prin mijloace tactile, olfactive, sonore si vizuale. Ele transmit mesaje frecandu-si antenele una de cealalta. Ele comunica, de asemenea, producand o substanta chimica mirositoare numita feromon. Acest miros transmite informatii celorlalti membri ai coloniei, asemanator cu felul in care oamenii primesc informatii despre hrana prin simtul mirosului. S-ar putea sa mai existe si alte cai prin care comunica insectele, pe care insa trebuie sa le descoperim. Se stie ca multe insecte folosesc ultrasunete de frecvente foarte inalte, in afara gamei percepute de urechea umana; s-ar putea ca ele sa se foloseasca de ele pentru a vorbi unele cu altele. Albinele au dezvoltat o alta cale, deosebita, de a transmite informatii. Actiunile lor la intoarcerea la stup pot dezvalui altor albine sursele de nectar gasite.

Nu toate termitele fac movile, dar cele care le fac au o organizare sociala mai complexa. Coloniile de termite constau din masculi cu aripi, o singura femela regina a carei unica sarcina in cadrul coloniei este de a depune oua, si mii de lucratoare lipsite de aripi, care construiesc cuibul si apara colonia.

Unele dintre lucratoare pot fi soldati specializati a caror singura sarcina este de a apara cuibul.

Soldatii si regina sunt hraniti de lucratoare, care parasesc cuibul si cauta hrana pe care o duc inapoi la cuib. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Insecte Colonizatoare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 617 cuvinte
Nr caractere:
8 646 caractere
Marime:
10.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
insecte, vietati
Predat:
la liceu
Sus!