Îngrijirea mâinilor și picioarelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Spalatul miinilor se va efectua cu apa calda si sapun de calitate buna, eventual cu adaos de grasimi. Cu spuma formata, cu ajutorul periei de unghii se va freca bine mina, indepartind in felul acesta si murdaria de sub unghii. Se clatesc apoi miinile bine cu apa rece, se usuca si se ung cu creme speciale pentru mini sau cu lotiuni pe baza de glicerina. Daca avem epiderma fragila, nu trebuie sa facem abuz de spalat. Este suficient sa ne spalam miinile de cizeva ori pe zi, cu exceptia cazului in care ocupatiile noastre impun ca aceasta operatie sa fie efectuata mai des.

Dupa fiecare spalat se recomanda aplicarea unei creme adevarate.

Miinele si munca in gospodarie. In mod normal pielea miinilor este protejata de un strat de sebum care formeaza mantaua acida, ferind pielea de patrunderea microbilor. In cazul in care se folosesc detergenti, sapunuri alcaline, soda la spalatul veselei sau al rufelor, pielea miinilor se usuca, devine rosie, se irita si isi pierde rectia normala, devenind vulnerabila. Pentru a evita asemenea neajunsuri, este necesar ca toate acestea substante sa fie utilizate cu anumite precautii. In acest scop, inainte de a incepe munca in gospodarie este bine sa ne ungem miinele cu o cremai pe baza de silicon, care formeaza o pelicula, un fel de manusi invizibile, sau se recomanda sa purtam manusi de cauciuc. Daca nu este necesara inmuierea miinilor in lichide, o pereche de manusi de bumbac este suficienta.

Ingalbenirea degetelor la curatatul legumelor se poate evita, udind miinile prealabil cu otet, care trebuie lasat sa se usuce bine. Daca miinile se vor pata le vom sterge cu un rest de coaja de lamiie, cu zeama de lamiie sau cu apa oxigenata.

Petele de fructe dispar daca le spalam cu putin otet, iar cele de cerneala se inlatura cu suc de rosii proaspat. Petele de tinctura de iod se inlatura cu o solutie din o parte de amoniac si doua parti apa oxigenata.

Cind degetele ramin curate se limpezesc cu apa rece.

Daca la spalatul rufelor sau a veselelor, am folosit soda, sapunuri alcaline, vom clati miinile in apa cu otet sau le vom frectiona cu glicerina amestecata cu zeama de lamiie, deoareca in felul acesta se restabileste reactia acida a pielii.

Anumite mirosuri de alimente, ca de exemplu cel de peste, pot fi indepartate prin frecarea pielii cu un cartof crud, proaspat taiat, sau cu otet de 9 grade. Negreata va fi indepartata cu o solutie de sare de lamiie. Daca am lucrat cu grasimi, se va adauga in apa de spalat o lingura de bicarbonat de sodiu.

Mirosul de usturoi se indeparteaza prin frecarea bine a miinilor cu zat de cafea, iart cel de ceapa cu sare grunjoasa. Miinele rosii, aspre, crapate se vor introduce timp de 20 minute in ulei (preferabil de germene de porumb), usor incalzit, dupa care se va efectua un masaj pentru patrunderea uleiului in piele. O alta metoda consta in ungerea miinelor cu crema continind vitamina A si purtarea in cursul noptii a unor manusi de bumbac, procedeu care permite cremei sa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ingrijirea Mainelor Si Picioarelor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 037 cuvinte
Nr caractere:
8 878 caractere
Marime:
43.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
maini, igiena
Predat:
la liceu
Sus!