Importanța microorganismelor în natură

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Notiunea de microorganism sperie in general multa lume, si are un impact negativ atribuit pe nedrept si fara o analiza temeinica. Desigur ca in unele cazuri teama tuturor este justificata iar impactul pe care il are un atac negativ al microorganismelor asupra unei colectivitati este evident. Nu ai nevoie de o analiza in detaliu pentru a te speria de anumite boli care au in spate inamicul invizibil numit microorganism.

Pe de alta parte nu trebuie inlaturat si efectul benefic manifestat de microorganisme. Putini dintre cei care in zilele calduroase gusta din plin o bere rece se gandesc la procesul de obtinere al acesteia si mai ales, la microorganismul aflat in spatele lui. Nimeni nu se mai gandeste de ce si cum a fermentat mustul atunci cand savureaza din plin aroma vinului invechit, si ce microorganism a lucrat la asa ceva.

Fara sa vrem si mai ales fara sa stim traim in comun cu microorganismele si uneori impartim aceeasi coaja de paine. Sunt unele reclame la produse de igiena si curatenie care exploateaza din plin notiunea de microorganism dar si nestiinta consumatorului in acest domeniu. Imi aduc aminte ca in urma cu ceva ani la reclama pentru un sapun se utilizau notiunile de Gram pozitiv si Gram negativ. Oare cati dintre cei care se spalau (si se mai spala si azi) cu acel sapun stiau ce inseamna asa ceva? E greu de crezut ca producatorii acelui sapun doreau sa vanda marfa numai romanilor care stiau ca microorganismele, respectiv bacteriile, se impart in Gram pozitive si Gram negative dupa raspunsul dat la coloratia Gram, raspuns care este generat de structura peretelui celular. Tot cu ani in urma, la un concurs de cultura generala la o televiziune era intrebat concurentul cate regnuri sunt in lumea vie. Raspunsul lui, respectiv regnul animal si vegetal a fost ironizat de moderator care a completat si cu un anume regn mineral. Inutil sa mai precizam ca la vremea concursului respectiv lumea vie era impartita in cinci regnuri, respectiv Monera, Protista, Fungi, Plante si Animale. Primele trei acopera microorganismele. Azi este din ce in ce mai mult acceptata notiunea clasificarii vietuitoarelor in cele trei domenii, respectiv Bacteria, Archaea si Eucarya, clasificare ce are la baza, in principal, descoperirile din perioada post-genomica. In zilele noastre suntem asasinati practic de o reclama la un dezinfectant, reclama care este cel putin neprofesionala. Dupa ce ni se spune ca are in compozitie clor activ aflam nici mai mult nici mai putin ca produsul distruge orice microb, inclusiv virusurile (virus virusuri la plural si nu virusi, asa cum utilizeaza multa lume). Reclama evidentiaza nu numai nepriceperea stiintifica a celor care au contribuit la elaborarea ei, dar si faptul ca se adreseaza unei piete la fel de nepricepute. Spun asta pentru ca la unul din ultimele jurnale vazute inainte de a pleca din tara, la un control al protectiei consumatorului, administratorii unei societati gasite in neregula erau intrebati de ce nu ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Importanta Microorganismelor In Natura
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
718 cuvinte
Nr caractere:
3 883 caractere
Marime:
2.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!