Importanța elementelor rețelelor trofice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ecosistemele sunt unitati fundamentale functionale ale biosferei in care se realizeaza o corespondenta intre biotop si organismele vii care-l populeaza. Ecosistemul se caracterizeaza printr-un tip de interactiuni definite intre biotop si substanta vie, prin circulatia, transfomarea si pierderea energiei, print-o structura spatiala definite.

Un ecosistem are totdeauna o structura functionala. Functionalitatea lui rezulta din relatiile existente intre speciile care-l compun si interactiunile acestora cu factorii abiotici. Esenta functionarii unui ecosistem consta in antrenarea energiei solare si a substantelor nutritive in circuitul biologic, unde sunt transformate in substante organice ce intra in alcatuirea populatiilor din biocenoza. Astfel ecosistemul apare ca o unitate productiva de substanta organica, materializata in organismele ce populeaza biotopul dat.

-functia energetica, constind in captarea energiei solare de catre organismele fotosintetizante sau a energiei chimice de catre chemosintetizante si apoi in transferul ei la grupele de consumatori; -functia de circulatie a materiei, constind in faptul ca substantele nutritive (anorganice sau organice), datorita relatiilor trofice circula in ecosistem, de la hrana consumata la consumatori. Stabilitatea unui ecosistem are la baza sa un circuit inchis, neintrerupt al substantelor. Un asemanea circuit poate fi asigurat de un raport numeric echilibrat dintre producatori, consumatori si descompunatori. Daca dintr-un oarecare motiv acest raport este dereglat, stabilitatea ecosistemului este grav afectata. De exemplu, stabilitatea ecosistemului padurii de foioase se poate deregla brusc din cauza numarului de descompunatori. Drept urmare, litiera incepe sa se acumuleze, iar rezervele de substante minerale din sol nu se completeaza. Plantele incep sa duca lipsa de hrana din sol. Fiind lipsite de vigoare, ele devin prada usoara pentru daunatori si boli. Scaderea productiei primare afecteaza intreg ecosistemul, ducind la subminarea echilibrului ecosistemului.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Importanta Elementelor Retelelor Trofice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
311 cuvinte
Nr caractere:
1 860 caractere
Marime:
8.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!