Genul Neisseria

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Gonococul si meningococul

Definitie

Sunt diplococi Gram-negativi, reniformi, cu feţele adiacente aplatizate, cu aspect de boabă de cafea, imobili, nesporulati, strict aerobi.

Habitat

N. gonorrhoeae se poate găsi la nivelul mucoaselor genitale la gazdele infectate (indiferent dacă infectia este sau nu simptomatică).

N. meningitidis a fost izolată la persoane sănătoase de la nivel nazal sau faringian. Portajul rinofaringian reprezintă sursa epidemică majoră şi poate fi punctul de plecare al meningitei. La pacientii cu meningită meningococică, germenul se multiplică în lichidul cefalorahidian (LCR).

Diagnosticul de laborator in infectii produse de Neisseria gonorrhoeae

Existá 2 forme de transmitere: pe orizontală, prin contact sexual neprotejat si pe verticală, de la

mamă la fát in timpul nasterii naturale.

Diagnosticul se face pe baza culturilor din secretiile vaginale sau uretrale. Pentru recoltarea acestor secretii se foloseste un tampon de bumbac, care este apoi trimis la laborator pentru testare. Rezultatele sunt disponibile in aproximativ 3 zile. Recoltarea nu este dureroasa si poate fi facuta chiar si la persoanele asimptomatice.

I. Recoltarea produsului patologic:

- secreţie uretrală, secreţie vaginală, secreţie prostatică; la femei se recoltează în timpul sau la sfârsitul ciclului menstrual

- secreţie faringiană

- urină

- secreţie conjunctivală la noul nascut care se infecteaza de la mama

Diagnosticul de laborator in infectii produse de Neisseria meningitidis

I. Recoltarea produsului patologic: LCR, exudat nazal sau faringian, sange pentru hemocultura.

Rezistenţa: sunt foarte sensibili la temperatura camerei, la uscăciune, de aceea recoltarea se face la patul bolnavului!!!

II. Examenul microscopic direct pt gonococ: La examenul microscopic al frotiurilor colorate gram sau cu albastru de metilen se observă coci gram(-), sub formă de boabă de cafea, dispusi in diplo, situaţi intra- sau extracelular.

Examenul microscopic direct pt meningococ: La examenul microscopic al frotiurilor colorate gram sau cu albastru de metilen se observă coci gram(-), incapsulati, sub formă de boabă de cafea, dispusi in diplo, situaţi intra- sau extracelular.

III. Izolarea (Cultivarea):

Gonococul este exigent la cultivare. Pentru izolarea lui se utilizează medii îmbogăţite cu ser sangvin, extract de drojdii, lichid ascitic, etc (mediul HYL, Thayer-Martin, geloză-ciocolată).

Meningococul este si el exigent la cultivare. Se cultivă doar pe medii îmbogăţite cu sânge sau ser - geloză-ser, geloză-sânge, geloză-ciocolată, mediul Mueller-Hinton - şi preîncălzite în termostat.

Incubarea se face in atmosfera umeda cu 10% CO2, 24-48 ore la 37*C.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Genul Neisseria.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 425 cuvinte
Nr caractere:
9 100 caractere
Marime:
101.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!