Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa fecundatie, podoaba florilor dispare, caliciul corola si staminile se vestejesc si cad, rolul lor s-a indeplinit. Din fosta floare ramane numai ovarul (1), ai carui pereti se dezvolta, cresc si se transforma in fruct, in vreme ce ovulele din interior devin seminte. Din peretii ovarului se formeaza pericarpul (2), diferentiat de regula in trei straturi ditincte: epicarpul, mezocarpul si endocarpul.

Dupa cum pericarpul este subtire si uscat sau mezocarpul carnos si suculent, bogat in substante de rezerva, se deosebesc doua categorii mari de fructe: uscate si carnoase. La inceputul fructificarii, peretele ovarului ovarului mai are cloroplasti si este verde, dar, pe masura ce se maturizeaza, cloroplastii dispar si se dezvolta alti pigmenti, care dau culorile specifice ale fructelor. Inainte de coacere, fructele contin acizi organici si tanin, care le dau gustul acru si astringent. La maturizarea sau coacerea fructelor carnoase se acumuleaza amidonul, care apoi se transforma in glucoza, fructoza, zaharoza etc. Acestea dau gustul dulce al fructelor. Plantele au fructe cu o mare diversitate de forme, cauzate de numarul si forma carpelelor, de modificarile prin care trec ovarele pana ce ajung la maturitate.

Folicula este dintr-o singura carpela (cu mai multe seminte) care se deschide la maturitate pe linia de unire a carpelei: folicula nemtisorului de camp - Delphinium consolida (a), folicula spanzului - Helleborus purpuransces (b). Pastaia este fructul format dintr-o singura carpela dehiscenta la coacere in doua valve sau teci: pastaia la mazare- Pisum sativum (c), la mazariche- Vicia sativa (d) Silicva, constituita din doua carpele, este despartita in interior printr-un perete sau sept, pe care sunt semintele. Silicva o gasim la rapita- Brassica rapa ssp. oleifera (e) si la alte crucifere. Silicula este o silicva scurta si latita, asa cum are traista ciobanului- Capsella bursa-pastoris (f), mare si foarte turtitala pana zburatorului- Lunaria annua (g). Capsula provine din unirea mai multor carpele, avand forme variate ca morfologie si dehiscenta. Capsule valvicide: capsula septicida la brandusa de toamna -Colchilum autumnale (h) capsula loculicida la lalea - Tulipa gesneriana (i), la trei-frati-patati - Viola tricolor (j), la bumbac - Gossypium hirsurum (k), capsula septifraga laciumafaie - Datura stramonium (l). Capsule poricide se gasesc la gura leului - Antirrhinum majus (m), la macul rosu - Papaver rhoeas (n). Pixida de la maselarita - Hyoscyamus niger (o) si de la scanteiuta - Anagallis arvensis (p) este o capsula care se deschide printr-un capacel.

Fructe uscate indehiscente (4) : Nuca - are pericarpul tare, lignificat, si samanta libera, asa cum sunt: ghinda la stejar - Quercus robur (a), jirul la fag - Fagus sylvatica (b) si fructul alunului - Corylus avellana (c). Achena se aseamanacu nuca, dar peretii sunt mai moi. Fruct de forma achenei se intalneste la floarea-soarelui - Helianthus annuus (d), la papadie - Taraxacum officinale (e). Cariospa are ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fructele - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
900 cuvinte
Nr caractere:
4 443 caractere
Marime:
11.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!