Fotosinteza

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fotosinteza este procesul prin care organismele care contin clorofila, cum ar fi plante verzi, alge si anumite bacterii, capteaza energie sub forma de lumina, transformand-o in energie chimica. Virtual, toata energia disponibila pentru viata in biosfera este creata prin fotosinteza.

Formula H2A reprezinta un compus care poate fi oxidat si de la care se pot desprinde electroni; CH2 este formula generala a hidrocarbonatilor asimilati de catre organismul in crestere. In marea majoritate a organismelor fotosintetice, mai precis plante si alge, formula H2A reprezinta apa si O2; in unele bacterii fotosintetice, formula H2A reprezinta acid sulfhidric (H2S). Procesul de fotosinteza este alcatuit din doua etape: o serie de reactii dependente de lumina, dar care nu sunt dependente si de temperatura, dar si o serie de procese dependente de tamperatura, care la rindul lor nu sunt dependente de lumina. Rata primului tip de procese poate fi crescuta pana la o anumita limita, marind intensitatea luminii, dar nu si marind temperatura. Aceasta poarta numele generic de reactie luminoasa.

Cea de-a doua serie de procese se mai numeste si reactie intunecoasa. Aici rata poate fi crescuta, majorand temperatura (tot in anumite limite) dar nu si intensitatea luminii. Fotosinteza are loc in celule, in organitele numite cloroplaste (aflate in frunzele plantelor), care contin clorofila si alte substante chimice- in special enzime, necesare pentru diferitele reactii. Substantele chimice implicate sunt organizate in unitati ale cloroplastelor, numite ticaloide, iar pigmentii sunt inclusi in subunitati ale ticaloidelor, numite fotosisteme. Lumina este absorbita de pigmenti, care isi ridica electronii la nivele energetice mai inalte. Apoi energia acumulata este transferata la o forma speciala a clorofilei A, numit si centrul de reactii. Doua fotosisteme, numerotate I si II, sunt recunoscute. Energia luminoasa este mai intai capturata de fotosistemul II, iar electronii energizati sunt transmisi unui receptor de electroni.

Ei sunt inlocuiti in fotosistemul II de catre electronii din moleculele de apa, iar oxigenul este apoi eliberat. Electronii energizati sun ulterior transportati de un asa-zis lant de transport catre fotosistemul I, si o substanta foarte bogata in energie, Trifosfat de adenozina, este generata in acest proces. Energia luminoasa, absorbita de catre fotosistemul I, este apoi trecuta in propriul sau centru de reactii, iar electronii energizati trec la acceptorul sau de electroni.

Ulterior, prin intermediu unui alt lant de transport, coenzima nicotinamida adenina dinucleotida sau NADP este energizata la stadiul de NADPH2. Electronii pierduti de fotosistemul I sunt inlocuiti de cei transportati de-a lungul lantului de transport de la fotosistemul II. Reactia luminoasa se sfarseste cu o cantitate de energie inmagazinata in trifosfatul de adenozina si in NAPDH2. Reactia intunecoasa: Reactia intunecoasa are loc in stroma (sau ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fotosinteza - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
988 cuvinte
Nr caractere:
5 740 caractere
Marime:
427.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!