Formațiuni structurale citoplasmatice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. 1 Citoplasma neurolnala, elastica si deformabila, are o structura complexa, in care coexista emulsii si solutii si prezinta o reactie alcalina, cre trece spre cea acida pe masura innaintarii in varsta. Este constituita din hialoplasma (omogena si hialina) si organitele intracelulare formatiuni adaptate diferitelor functii neuronale.

In compozitia citoplasmei predomina apa (65-95%), al carei procent creste progresiv de la nucleu spre periferia celulei. Componente caracteristice materiei vii, detinatoarele proprietatilor biologice fundamentale, proteinele citoplasmatice reprezinta 15 20% din greutatea celulei, fiind predominante atat ca holo- cat si ca hetero-proteine. Cercetari biochimice a aratat ca macromoleculele proteice din citoplasma sunt dispuse in lanturi polipeptidice paralele, unite intre ele prin legaturi de hidrogen, electro-valente, Van der Walls, covalente, sau prin punti disulfidice. Macromoleculele proteice sunt unite intre ele prin conexiuni intramoleculare constituind micelii, care, prin legaturi intermicelare, formeaza o retea tridimensionala neordonata ce va alcatui citoscheletul. In formarea agregatelor macromoleculare un rol important pentru stabilirea legaturilor maimult sau mai putin labile, in functie de anumiti factori externi sau de starea functionala a celulei au H+ si electrolitii, care patrund in scheletul intermicelar si determina formarea campurilor electrice, cu rol important in mentinerea si organizarea citoscheletului, a carui structura este intr-o perpetua miscare prin ruperea si innodarea continua a legaturilor in cautarea unui echilibru fluent pe care materia vie nu-l gaseste niciodata. Citoplasma mai cuprinde lipide sub forma de lecitine, cefaline, sfingolipide, cerebrozide, precum si glucide, fie ca elemente structurale (mucopolizaharide), fie ca substante de rezerva (glicogen). In sfarsit, in citoplasma se gasesc si saruri minerale (1%) sub forma de ioni sau combinatii cu alti compusi, precum si substante organice si in special enzime.

Mitocondriile sunt mai putin numeroase in neuron decat in alte celule ale organismului, numarul lor (5 10000) variind in functie de tipul neuronului si fiind mai numeroase in celulele din cornul anterior, comparativ cu alti neuroni (celulele Purkinje, ganglionii bazali). Mitocondriile, prezente atat in corpul celular cat si in dendrite si axon, sunt sediul proceselor oxidative care elibereaza energia chimica prezenta in substraturile organice si o converteste in forme usor utilizabile de catre structurile celulare. Nu este, deci, surprinzator ca in neuron agregatele mitocondriale sunt preferential localizate in acele sectoare cu cele mai mari nevoi energetice (sinapse, in apropierea memebranei etc. ) . Mitocondriile sunt constituite dintr-un complex fosfo-lipido-proteic (continand din greutatea uscata 65 70% proteine, 25 30% lipide, in majoritate fosfolipide, si 0, 5% ARN), au o forma ovoida, lungimea de 0, 25 10u si diametrul de 0, 25 5u. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Formatiuni Structurale Citoplasmatice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 792 cuvinte
Nr caractere:
16 149 caractere
Marime:
17.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
citoplasme, formatiuni
Predat:
la liceu
Sus!