Fluorul și intoxicațiile produse de acesta

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fluorul este un gaz galben deschis, cu miros neplacut perceptibil si la mare dilutie. Este cel mai periculos dintre halogeni fiind cel mai reactiv. Reactioneaza cu apa sau vaporii atmosferici formand acidul florhidric un lichid extrem de caustic. Este un microelement indispensabil organisnului. Prezinta un rol morfogenezic de necontestat intervenind in: -perioda de osificare prin transformarea fosfatului de calciu in apatita principalul constituent al scheletului Lipsa lui din alimentatie provoca carii dentare. Principala sursa de fluor este apa potabila care de cele mai multe ori e fluorizata pana la concentratia de 1 mg/litru. Si in alimente se gaseste fluor in diferite proportii: ceai 3. 2 mg/100g, sardine 1. 1 mg/100g, somon 0. 6mg/100g, pui, cascaval si soia 0. 1mg/100g. Consumul frecvent de ceai din unele tari asigura un aport zilnic de 0. 4-0. 9 mg fluor important in protectia dintilor fata de agentii cariogeni. Prima intoxicatie cu fluor in mediul industrial a fost observata in 1931 de Fleming urmata de lucrarile lui Gudgonson si Rholm asupra unor muncitori din industria criolitului. Fluoroza endemica data de excesul de fluor din apa potabila a fost observata inca de la inceputul secolului XX in zone ca Sahara, Maroc, America de Sud, Colorado. Majoritatea intoxicatiilor au loc nu cu fluor ci cu ionul fluorura deoarece fluorul ca atare are putine intrebuintari iar in prezenta apei trece in acid fluorhidric.

Intoxicatiile pot fi de natura profesionala sau accidentale in industria chimica la prepararea acidului fluorhidric si a compusilor cu fluor, in industria aluminiului la prepararea acestuia pe cale electrolitica din criolit, la obtinerea beriliului pur, fabricarea cimentului. Simptomatologia consta in: -manifestari cutanate apar chiar si la solutii foarte diluate de acid fluorhidric si constau in arsuri dupa cateva ore de latenta, eritem foarte dureros, ulceratii -la nivel pulmonar in urma inhalarii fluorului gazos sau a vaporilor de acid pot apare intoxicatii acute cu iritare pana la necroza urmate de constrictie toracica si sufocare. Intoxicatia cronica duce la perforarea septului nazal, gingiilor si faringelui, bronsita astmatiforma si fibroza pulmonara.

-ingerarea de fluor sau a sarurilor lui provoaca simptomele ingestiei unui acid caustic si anume ulceratii ale mucoasei bucofaringiene si gastrointestinale, colici abdominale, varsaturi, diaree dar si manifestari caracteristice precum hipocalcemie, excitabilitate neuro-musculara, fibrilatie ventriculara. Un caz special de intoxicatie cronica cu fluor este datorat aportului de apa potabila cu-n continut mai mare de 1mg/litru. Apar leziuni dentare in perioda dentitiei permanente sub forma de pete albe sau brune chiar in timpul formarii dintelui in alveola, gingivite si parodontoza care persista si dupa stoparea consumului de apa puternic fluorurata. Dupa un consum indelungat de 15-20 ani se observa cresterea densitatii scheletului cu ...

Bibliografie:

Martian Cotrau, Maria Proca -Toxicologie Analitica, Ed. Medicala 1988, Bucuresti

Gh. Mogos-Intoxicatii acute.Diagnostic.Trtament, Ed Medicala 1981, Bucuresti

Martian Cotrau-Curs de toxicologie, Litografia UMF 1972, Iasi

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fluorul Si Intoxicatiile Produse De Acesta
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
658 cuvinte
Nr caractere:
4 038 caractere
Marime:
9.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
fluor, intoxicatie
Predat:
la liceu
Sus!