Epistaxisul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Viata unui copil (individ), la un moment dat, poate fi amenintata de o suferinta aparuta brusc, care-l aduce intr-o situatie limita, acuta, ce va trebui rezolvata intr-un serviciu medical de urgenta; cu promptitudine si deosebita competenta. Intr-o astfel de situatie se gaseste un copil indiferent de varsta pe care o poarta in momentul declansarii unui epistaxis indiferent de cauza favorizanta. Epistaxisul, nu este o boala ci un simptom de boala. Poate avea cauze diferite si in functie de sediu si cantitate ia valentele unei urgente majore care se insoteste de unele complicatii ce pot pune in pericol viata copilului. 1) Epistaxisul spontan sau fiziologic (esential) - are drept cauza modificarile hormonale si vasomotorii de varsta, apare in perioadele de crestere si se datoreaza fragilitatii vasculare la nivelul mucoasei nazale extrem de vascularizata mai ales in dreptul petei vasculare Kisselbach a congestiei cefalice in timpul expunerii solare sau a efortului fizic din timpul jocurilor. - escorierea voluntara a mucoasei nazale evidentiata de prezenta sangelui sub unghii - corpi straini intranazal care au lezat mucoasa - prezenta unor tumori maligne sau benigne - unele ulceratii la nivelul septului (ulcerul Hayek). -generale: avitaminozele (A si C) boli infectioase (viroze respiratorii, scarlatina, gripa, oxiuraza), toate acestea provocand scarpinatul nazal. -traumatice: accidentale sau provocate. Importanta Epistaxisul la copii reprezinta cea mai frecventa hemoragie si desi aceasta manifestare hemoragica poate parea banala, totusi exista o serie de argumente care sa justifice discutarea acestei probleme, enumerarea cauzelor de mai sus fiind argumente destul de importante. Tablou clinic Pentru majoritatea copiilor vederea sangelui declanseaza o serie de manifestari: anxietate, agitatie, frica, transpiratii, uneori chiar lipotimie, deaceea l-am putea denomina ca fiind dramatic.

Ingrijirea de urgenta a copiilor cu epistaxis - in ambele forme se asigura copilului repaus cu suprimarea efortului fizic - se asigura pozitia sezand cu capul aplecat, se va aplica un sort impermeabil sub gat si o tavita renala sub barbie pe care o va tine asistenta medicala pentru a evita murdarirea si eventual monitorizarea cantitatii de sange pierduta, in scopul evaluarii gravitatii hemoragiei.

- se va incerca linistirea copilului si se va indeparta anturajul - se va elibera de orice compresiune si se va invita copilul sa sufle nasul, fosa cu fosa, pentru indepartarea cheagurilor de sange.

- se va compresa digital aripa nazala cu hemoragia, pe sept, sau se aplica un tampon imbibat cu o solutie hemostatica (apa oxigenata, trombina. etc) - se aplica comprese reci pe regiunea fronto-nazala - in epistaxisul simptomatic, tamponamentul se face de catre medic, anterior sau posterior, dupa caz. -asistenta medicala, va monitoriza functiile vitale (tensiue arteriala, puls, respiratie, etc, ). -la indicatia ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Epistaxisul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
920 cuvinte
Nr caractere:
5 335 caractere
Marime:
12.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
Epistaxisul, servicii medicale
Predat:
la liceu
Sus!