Dioxidul de carbon extincția speciilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O simulare pe computer a climatului Terrei in urma cu 250 de milioane de ani sugereaza ca cea mai mare extinctie a speciilor din istoria planetei a fost declansata de incalzirea globala, determinata de cresterea masiva a cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera, transmite BBC News online.

Cresterea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera a determinat o crestere a temperaturilor, care au devenit cu 10 pana la 30 de grade Celsius mai ridicate decat in prezent. Incalzirea a avut un impact profund asupra oceanelor, oprind circulatia oxigenului la adancimi mai mari si provocand extinctia celor mai multe forme de viata, scrie o echipa de cercetatori americani in numarul cel mai recent al revistei Geology.

Studiul vine in sprijinul celor care considera ca o crestere radicala a temperaturilor, mai degraba decat impactul planetei cu un asteroid, a provocat cea mai mare extinctie in masa din istorie. Survenita la sfarsitul Permianului si inceputul Triasicului, marea extinctie a nedumerit oamenii de stiinta multa vreme. In jur de 95% din formele de viata din oceane si aproximativ trei sferturi din speciile de pe uscat au disparut atunci. Mai multe explicatii posibile ale acestui eveniment catastrofal au fost propuse de cercetatori, printre care impactul cu un asteroid, eruptiile vulcanice masive, schimbarea climatului si glaciatiunea. Dovezi de necontestat insa nu sunt usor de gasit. Cele mai noi informatii ale cercetatorilor de la Centrul National de Cercetari Atmosferice (NCAR) din Boulder, Colorado, sprijina ipoteza potrivit careia activitatea vulcanica intensa de-a lungul a sute de mii de ani a eliberat cantitati imense de dioxid de carbon si de sulf in aer, ceea ce a dus la incalzirea treptata a planetei. Echipa de la NCAR a folosit un instrument de cautare cunoscut drept Community Climate System Model (CSSM), care cerceteaza efectele combinate ale temperaturilor atmosferice, ale oceanelor si actiunea curentilor.] Analizele lor arata ca temperaturile la latitudini mari au crescut atat de mult incat oceanele s-au incalzit pana la o adancime de aproximativ trei mii de metri. Acest lucru a influentat curentii care duc apa mai rece, cu oxigen si nutrienti, la adancimi mai mari. Apa a devenit astfel mai saraca in oxigen, nemaifiind propice vietii.

Ceea ce sugereaza studiul nostru este ca nivelul ridicat de CO2 este suficient pentru a conduce la crearea unor conditii neospitaliere pentru formele de viata marine si temperaturi excesiv de ridicate pe uscat, care ar contribui la disparitia vietii pe planeta, scriu Jeffrey Kiehl si colegii sai in Geology.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dioxidul De Carbon Extinctia Speciilor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
412 cuvinte
Nr caractere:
2 244 caractere
Marime:
8.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
co2, substante
Predat:
la gimnaziu
Sus!