Definiția Vieții

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In aparenta definitia vietii este simpla si se preda la orele de biologie din scoala generala. Se explica ca o entitate este considerata vie, daca are metabolism, reactioneaza la stimuli, creste si se inmulteste dand nastere altor entitati cu caracteristici similare. Dar aceasta perceptie este prea simplista. Sa examinam de exemplu un fenomen natural considerat viu de catre mai multe civilizatii antice, chiar divinizat; este vorba de foc -focul are metabolism, intrucit in el intra diferite molecule si oxigen, iar dupa o serie de reactii chimice iese bioxid de carbon si apa. Focul poate creste si se poate inmulti, noile flacari avand proprietati si comportament similar cu focul-mama. Se observa chiar si o variabilitate in ce priveste marimea, forma si culoarea flacarii - toate pina cand focul va reactiona cu stimulul emis sub forma unui jet de apa.

O definitie mai moderna propune sa numim vie o populatie a carei organisme poseda proprietatile necesare evolutiei prin selectie naturala. Conform acestei definitii o vietate trebuie sa posede capacitatea de multiplicare, diversificare si mostenire. Focul nu trece proba acestei definitii: proprietatile lui depind doar de natura combustibilului, nu de originea sa din bricheta, chibrit sau lumanare.

Problema originii vietii pe aceasta planeta este deci clarificarea proceselor care au dus la aparitia organismelor capabile de multiplicare, diversificare si mostenire in mediul chimic extrem de ostil ce domina Terra in urma cu cateva miliarde de ani.

Asupra vietii s-au formulat multiple definitii, in functie de abordarea la care s-a recurs. Exista definitii date de catre stiinte, in special de catre biologie, dupa cum exista definitii formulate de catre filosofie sau teologie.

Termenul de biologie, provenit de la cuvintele grecesti ,,bios" si ,,logos" desemneaza biologia ca stiinta a vietii. Aceasta generalizare etimologica acopera mai multe realitati:

- prin definitie, biologia reprezinta stiinta care se ocupa cu studiul fiintelor vii de pe Terra. Deoarece distinctia dintre organismele vii si nevii este adesea dificila (ca de exemplu: virusuri, viroizi si prioni), determinarea obiectivului specific al biologiei nu este intotdeauna foarte evidenta;

- considerata in sens larg, biologia ca stiinta a vietii reprezinta un ansamblu de discipline clasice si moderne care studiaza structurile, functiile si nivelurile de organizare (molecule, celule, organisme si mediul lor de viata) ale fiintelor vii, care din punct de vedere stiintific nu reprezinta decat ansambluri complexe de moleculele care interactioneaza intre ele in concordanta cu legile fizicii si chimiei aplicabile intregii materii;

- biologia studiaza atat evolutia fiintelor vii cat si relatiile dintre acestea din punct de vedere al raporturilor dintre ele si cu mediul lor de viata;

- biologia trateaza si anumite caracteristici ale viului utile omului (aplicatii agricole, agro-alimentare, medicale, farmaceutice, chimice ).

Viata este un termen abstract, care se refera la actul de a fi viu. Defineste, asadar,actul tipic al fiintelor vii. In antichitate (de exemplu, la Platon si Aristotel) si planetele faceau parte,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Definitia Vietii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 898 cuvinte
Nr caractere:
9 574 caractere
Marime:
13.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
oameni, organisme, viata
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!