Extras din referat:

Subordinul Brachyura este reprezentat de racii cu coada scurta sau crabi. Acestia poseda un abdomen scurt, adesea mai larg decat lung, lipsit de inotatoarea codala si indoit sub cefalotorace. Cand se deplaseaza, crabii se misca cel mai adesea in directia laterala: branhiurele inainteaza lateral, macrurele se deplaseaza si inapoi, insa nu cand umbla pe uscat, ci numai cand inoata. Asadar populara asociere a crabilor cu mersul inapoi este eronata.

Se nasc sub forma de larva zoe care, adaptandu-se la modul de trai prin inot, poseda inca o coada bine dezvoltata. In evolutia ulterioara, spre asa numita larva megalopa, coada ramane tot mai mult in urma cu dezvoltarea fata de cefalotorace, pentru ca, in cele din urma, sa se indoaie ventral. In primul an de viata, puii de crab strapung pana la 12 carapace. Toate vietatile cu corp rigid isi leapada scheletul exterior ca sa se dezvolte si sa creasca. Astfel ca, dupa ce absoarbe calciul si orice materie organica din carapace, corpul i se umfla retinand apa si carapacea se sparge intr-un punct fragil. Dupa un efort de 3 zile, crabul se extrage incet din vechea carapace. Daca in primul an de viata naparleste des, ulterior isi leapada carapacea numai o singura data, maxim de doua ori pe an. In timpul naparlirii, crabul este extrem de vulnerabil, atat fata de pradatori, cat si fata de proprii semeni. Astfel ca un crab cu carapace moale se ascunde in alge sau sub pietre, pana cand noua carapace devine suficient de dura pentru a-l apara.

Crabii din Insula Christmas a Oceanului Indian pornesc in luna noiembrie din padurea tropicala inspre mare, intr-un exod ce dureaza aproximativ 2 saptamani, in vederea imperecherii. Un milion din cei aproximativ 100 de milioane de crabi pier pe drum. Masculii ajung primii pe coasta si se lupta pentru cele mai bune locuri de imperechere, dupa care vin si femelele. Dupa ce imperecherea are loc, masculii pornesc inapoi spre casa, in timp ce femelele asteapta ca ouale sa se dezvolte. Dupa aproximativ 39 de zile, atat cat dureaza depunerea si clocitul oualelor, ele isi urmeaza drumul inapoi urmate de o armata de crabi micuti, de aproximativ 5 mm.

Este răspândit numai în Marea Neagră şi în Marea

Mediterană. Are o lungime de aproximativ 5,5 cm şi o lăţime

de 6-7 cm, fiind mai mult lat decât lung. Îl întâlnim în

pajiştile cu Zostera şi pe pietrele cu alge, la adâncimea de 5-

15 metri. Iarna, coboară şi până la 60 metri adâncime. Crabul

de iarbă este carnivor, atacând crevete şi chiar peşti mici,

însă, în general, se hrăneşte cu cadavre. Interesant este că

poate trăi atât în apă, cât şi pe uscat, unde rezistă bine.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Crabul.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Marime:
5.65MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!