Cortex Gustativ

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mediul inconjurator bombardeaza incontinuu organismul cu diverse molecule, care prin intermediul gustului si mirosului ne aduc informatii importante privind obiectele si substantele pe care le utilizam zilnic.

Aceste simturi procura date legate de aspecteleplacute si neplacute ale alimentelor si bauturilor care trebuie consumate sau evitate. Prin urmare, ca si sensibilitatea somatica, vederea si auzul, mirosul si gustul ne dau lamuriri cu privire la lumea externa. In plus, ele conecteaza perceptia cu informatia necesitatii satisfacerii mediului intern privind foamea, setea si satietatea.

Filogenetic, gustul si mirosul sunt cele mai primitive sensibilitati. Ele au acces la circuitele neurale care controleaza starile emotionale ale corpului si unele date de memorie. Desi mirosul si gustul au sisteme morfologice distincte,adesea senzatia de gust si miros functioneaza in comun. Astfel, sistemele naturale pentru gust si miros pot discrimina mii de mirosuri si gusturi. Aceasta selectivitate este obtinuta prin activarea receptorilor care recunosc structuri chimice discrete. Celule receptoare pentru gust transformastimulii chimici solubili in semnale electrice, care sunt apoi transmise la creier. Celulele receptoare, epiteliale grupate in organe senzoriale numite muguri gustativi sunt localizate in papilele epiteliului din limba, palat, faringe epiglota si in treimea superioara a esofagului. In regiunile din afara limbii, mugurii gustativi nu sunt localizati in papile. La om exista trei tipuri de papile: fungiforme, foliate si circumvalente. Fiecare papila fungiforma contine unul pana la cinci muguri gustativi.

Papilele gustative in numar de cateva sute, se afla in cele doua treimi anterioare ale lmbii. Papilele foliate se gasesc pe marginea posterioara a limbii, iar cele circumvalente sunt localizate in treimea posterioara a limbii. Papilele foliate si circumvalente contin mii de muguri gustativi.

In afara celor 50-150 de celule receptoare, fiecare mugur gustativ contine alte doua tipuri de celule: celule bazale si celule de suport.

Celulele bazale (rotunde) sunt localizate la baza mugurelui gustativ si actioneaza ca interneuroni sau ca celule tranzitionale. Celulele de suport au proprietati gliale, constituind suportul trofic si structural al celulelor receptoare primare.

Mugurii gustativi implantati in epiteliul limbii sunt conectati cu suprafata acesteia printr-o deschidere denumita por gustativ. Micile procese (microvilozitati) se extind prin porul gustativ de la suprafata apicala a fiecarei celule, la suprafata limbii. Microvilozitatile sunt parti ale celulelor receptoare expuse in cavitatea orala,in care are loc transductia senzoriala. Fiecare celula receptor este inervata la baza sa de ramul periferic al unei fibre primare aferente. Fiecare ram al fibrei aferente inerveaza numeroase papile si numerosi receptori celulari (muguri gustatici). Astfel, activitatea electrica inregistrata dintr-o singura fibra aferenta reprezinta inputul mai multor celule receptor.

Corpul acestor celule se afla in ganglionul geniculat. Mugurii din treimea posterioara a limbii sunt inervati de ramurile periferice ale neuronilor senzoriali derivati din ganglionul petros, ce trec in ramura linguala a nervului glasofaringian.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cortex Gustativ.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 540 cuvinte
Nr caractere:
9 555 caractere
Marime:
10.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
ganglionului, cortex
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!