Coada Calului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Denumiri populare: barba-ursului, bota-calului, bradisor, coada-iepei, coada-manzului, nodatica, opintici, parul-porcului, siruslita.

Primavara timpurie, din rizomul care creste adanc ies mai intai tulpinile fructului, coloratie maroniu, roditoare si purtatoare de spori. Abia mai tarziu apar frunzele verzi si inalte de pana la 40 centimetri, care se aseamana cu niste braduti cu forma regulata. Coada-calului se gaseste pe campuri, terasamente, de cale ferata si povarnisuri. Acea varietate care creste pe pamant argilos este cea mai tamaduitoare. Contine, in functie de locul de amplasare, 3-16% acid silicic care produce un efect curativ foarte bun. Bineinteles ca se va evita planta de pe ogoarele ingrasate chimic. Coada-calului cu ramurelele foarte fine creste cu precadere in paduri si liziere.

Si aceasta varietate are putere de leac.

In medicina populara, acesta planta medicinala a fost apreciata inca din timpuri indepartate, in special datorita fortei sale hemostatice (proprietate de opri hemoragia) si a reusit in cadrul bolilor renale si vezicale grave. Totusi ea a fost data uitarii in decursul vremurilor. Chiar preotul Kneipp, marele nostru medic naturist popular, a fost acela care a readus coada-calului la importanta sa anterioara. El o declara drept unica de neinlocuit si inapreciabila in cazul hemoragiilor, al varsaturilor cu sange, al afectiunilor vezicale si renale, al pietrei si nisipului. In o mie de afectiuni, scrie el, in rani necozate, chiar in abcese canceroase sau osteoporoza, coada-calului obtine performante iesite din comun. Ea spala, curate. dizolva, arde, indeparteaza tot ce este stricat. Adesea, planta umeda, calda este invelita in carpe unde si pus ape locul care trebuie sa se vindece. Preotul elvetian Kunzle afirma ca toti oamenii incepand de la o oarecare varsta ar trebui sa ia zilnic ca bautura permanenta o ceasca cu ceai de coada-calului. Atunci toate durerile reumatice, artritice si nevralgice ar disparea, fiecare om ar avea un apus de viata sanatos. Povesteste ca un barbat de 86 de ani a fost eliberat datorita unei bai cu aburi de coada-calului de o durere ingrozitoare provocata de o formare de calcul si ca a mai trait inca multi ani. Preotul elvetian mai spune : Cele mai puternice hemoragii si varsaturi cu sange le va vindeca planta, luata intern sub forma de ceai, in timp scurt, ba chiar aproape pe loc. In cazul racelilor vezicale si al durerilor spastice nu exista un remediu mai bun decat o infuzie de coada-calului ai carei vapori sunt lasati sa actioneze asupre vezicii, invelindu-se bolnavul 10 minute intr-un halat de baie. Repetand aceasta procedura decateva ori, se produce o disparitie treptata a raului. Batranii care deodata nu mai pot urina si se zvarcolesc de durere, intrucat urina nu iese de loc sau doar picatura cu picatura, sunt eliberati de chin gratie acestor aburi fierbinti de coada-calului, far aca medicul sa-I sondeze. In cazul nisipului la rinichi, al calcului renal si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Coada Calului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 530 cuvinte
Nr caractere:
8 149 caractere
Marime:
13.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
planta, caracteristici
Predat:
la liceu
Sus!