Circulația și schimbul de gaze

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Acest capitol rezuma modul fundamental de abordare in ceea ce priveste circulatia si schimbul de gaze descoperite la regnul animal, cu o atentie speciala asupra sistemului uman si a problemelor provocate de bolile cardiovasculare.

Urmatorul concept organizeaza precum o harta cateva din capitolele cheie.

Schimbul de materie este esential pentru celulele organismului. Fiecare celula vie trebuie sa se afle intr-un mediu apos, care capteaza oxigen si nutrimente permitind eliberarea dioxidului de carbon si a resturilor metabolice.

Difuziunea nu poate transporta substante peste dimensiunile macroscopice la animale. Aproape toate animalele simple au un sistem de transport intern pentru corpurile fluide. Corpurile fluide, de obicei sange, schimba materie cu mediul de la nivelul epiteliului extensibil si subtire al organelor specializate in schimbul de gaze, absortia nutrimentelor, si indepartarea resturilor. In acest caz sangele realizeaza schimburi chimice cu interstitiul fluid care inconjoara celulele.

Cavitatea gastrovasculara centrala din interiorul a doua celule ingrosate de la nivelul peretelui corpului de la Hydra serveste deopotriva pentru digestie si pentru transportul materiei. Fluidul intern schimba direct cu apa din mediul inconjurator printr- o singura deschidere. Planaria si alti viermi lati, de asemenea au cavitati gastrovasculare care echivaleaza cu numarul ramificatiilor corpului.

La nivelul sistemului circulator deschis descoperit la insecte si la alte artropode, si mai cu seama la moluste, hemolimfa scalda direct tesuturile interne. Acest fluid este circular daca corpul se misca sinuos sau dispersat in organe si in bataia inimii pentru ca face parte dintr-un vas dorsal. Hemolimfa curge prin vas pana la ostie cand inima se relaxeaza si este pompata in interiorul sistemului de sinusuri interconectoare pe parcursul contractiei. Anelidele, cateva moluste, si vertebratele au sistem circulator inchis, in care sangele ramas in vase, si materia de schimb, impreuna cu plasma scalda celulele.

La rama, vasul dorsal functioneaza ca o inima pompand sange inainte. 5 perechi de vase care incercuiesc tractul digestiv, pulseaza si functioneaza ca inimile auxiliare. Circulatia sangelui mai rapida si mai eficienta sta la baza sistemului circulator inchis.

Circulatia la vertebrate Sistemul circulator inchis la vertebrate, numit si sistemul cardiovascular, consta in inima, vase de sange si sange.

Inima are unul sau mai multe atrii, care primesc sange si unul sau mai multe ventricule care pompeaza sange in afara inimii. Arterele transporta sangele in afara inimii si se ramifica in arteriole subtiri la nivelul organelor, care se divid la randul lor in capilare microscopice. Schimbul de substante intre sange si lichidul interstitial se produce la nivelul peretilor capilari subtiri. Capilarele se grupeaza formand venule, care se intalnesc pentru a forma venele care readuc sangele la inima.

Schema circulatiei la vertebrate: in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Circulatia Si Schimbul De Gaze
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 725 cuvinte
Nr caractere:
32 391 caractere
Marime:
213.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
circulatie, gaze
Predat:
la liceu
Sus!