Previzualizare referat:

Extras din referat:

3. Bibliografie Motivatia alegerii temei Citind despre rolul pe care il are cerebelul (creiur mic) in mentinerea echilibrului, a tonusului muscular si in coordonarea miscarilor fine comandate de scoarta cerebrala, mi s-a parut un subiect deosebit de interesant caci e legat de ceia ce imi place sa fac.

Imi plac sporturile ce presupun mentinerea buna a echilibrului, cum ar fi mersul pe bicicleta, cu rolele, patinajul si schiul.

M-au impresionat intotdeauna performantele zburatrilor la trapez din spectacolele de circ, a caror miscari trebuiesc perfect controlate.

In sfarsit, daca as sta sa visez la un viitor in chirurgie, imi dau seama de importanta mare a creierului mic in coordonarea miscarilor fine comandate de scoarta cerebrala pentru practicarea acestei meserii.

Suficiente motive pentru a studia aceasta tema! Dezvoltarea temei Cerebelul, creierul mic sau creierasul este o parte a encefalului situat in partea posterioara a cutiei craniene, partial acoperit de lobii occipitali ai emisferelor cerebrale, de care este separat printr-o prelungire a durei mater, denumita cortul cerebelului.

Din punct de vedere filogenetic, primele elemente cerebeloase apar la ciclostomi.

In ceiace priveste dezvoltarea ontogenetica, el deriva din vezicula metencefalica, fiind situate pe partea dorsala a trunchiului cerebral, de care este legat prin trei perechi de pedunculi cerebelosi.

La om, cerebelul reprezinta 1/10 din greutatea encefalului, avand o greutate de aproximativ 140 g.

Configuratia externa Cerebelul este un organ ovoid, turtit de sus in jos si alungit transversal, alcatuit din 2 emisfere cerebeloase unite printr-o portiune mediana numita vermis.

Suprafata sa este strabatuta de numeroase santuri, dintre care unele sunt mai adanci (fisuri) si mai putin adanci care il impart in lobi, lobuli si lamele.

Lobii au vechime filogenetica si functii diferite: Lobul floculonodular (arhicerebelul) este formatiunea cea mai veche si indeplineste functia de reglare a echilibrului datorita aferentelor vestibulare si proprioceptive inconstiente.

Lobul anterior (paleocerebelul) are rol in mentinerea tonusului muscular (alaturi de nucleul Rosu mezencefalic, substanta reticulata si scoarta cerebrala) actionand prin intermediul fasciculelor vestibule-spinale si rubro-spinale. Lobil posterior (neocerebelul), cel mai nou din punct de vedere filogenetic, asigura coordonarea miscarilor fine comandate de catre scoarta cerebrala.

Cerebelul este legat de trunchiul cerebral prin intermediul pedunculilor cerebelosi care sunt in numar de 3 perechi: Pedunculi cerebelosi inferiori il leaga de bulbul rahidian Pedunculi cerebelosi mijlocii-il leaga de Punte Pedunculi cerebelosi superiori-il leaga de mezencefal.

Pedunculii cerebelosi sunt alcatuiti din fibre nervoase aferente cerebelului si fibre eferente (de protectie). Structura interna Asemanator celorlalte organe nervoase si cerebelul este alcatuit din ...

Bibliografie:

1.Ardeleanu A.,Rosu Ionel ,Istrate Calin-Biologie ,manual ptr cls a XIa

2.Lazar.M-Curs de Anatomie si fiziologia omului-IASI-1973

3.Antohi-Curs de anatomie-IASI-1996

Baciu.I-Fiziologia-Bucuresti-1977

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cerebelul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 115 cuvinte
Nr caractere:
7 196 caractere
Marime:
15.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
creier, cerebel
Predat:
la liceu
Sus!