Celula, unitatea structurală și genetică a organismului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Citologia: este ştiinţa care studiază morfologia, anatomia şi fiziologia celulei.

Celula: este unitatea de baza structurala, functionala si genetica a tuturor organismelor vii. Ea poate exista singura sau in grup, formand tesuturi

Celula intră în componenţa tutur ororganismelor vii, fiind cea mai mică unitate vie capabilă să se multiplice, nu există viaţă în afara celulei, fiecare celulă se naşte dintr-o altă celulă, se divide şi moare.

Forma celulelor: initial toate celulele au forma globulara, ulterior devin fusiforme, cilindrice, cubice, stelate, ovale, sferice,prismatice, etc.

Dimensiulile celulelor: de ordinul micronilor 10–100mμ

5 mμ–spematozoidul 7–7,5 mμ–hematiile 150 mμ–ovulul uman

Structura celulei: membrana, citoplasma si nucleu

I. Membrana:

Membrana celulara: este o structură celulara ce delimitează și compartimentează conținutul celular. Constituie o barieră selectivă pentru pasajul moleculelor și ionilor. Este o structură bidimensională continuă cu grosimea de 6-9 nm și cu proprietăți caracteristice de permeabilitate selectivă, ce conferă individualitate celulei. Membrana celulară este formată din lipide si proteine.

II. Citoplasma și componentele subcelulare:

Citoplasma: este masa celulara care inconjoara nucleul. Se prezinta un sitem coloidal, in care mediul de dispersie este apa, iar faza dipersata – ansamblul de micele organice ce se gasesc in stare de miscare browniana. Din punct de vedere structural si functional citoplasma este formata din doua componente: hialoplasma (citoplasma fundamentala) ce este formata din citosol si citoschelet; granuloplasma ce este formata din organite citoplasmatice ancorate de citoschelet.

- Hialoplasma:

Este un lichid văscos,incolor şi semitransparent. Este alcătuit din apă (peste 60%), substanţe minerale şi substanţe organice. Starea ei fizică este de sistem colloidal. Sistemul colloidal cuprinde: starea de sol-fluid (cellule tinere), starea de gel-gelatinos (cellule bătrâne).

- Citoscheletul:

Este format din molecule proteice din hialoplasmă, care se dispun sub forma unor filamente şi tubuli în forma unei reţele tridimensionale.

Organitele celulare: sunt structuri specializate din citoplasma celulară, care îndeplinesc funcții specifice și posedă membrană proprie. Organitele pot fi comune tuturor celulelor si specifice anumitor celule.

a) organitele comune: se găsesc în majoritatea celulelor eucariote

- Reticulul endoplasmatic:

Este un organit care se găsește la celulele eucariote. "endoplasmatic" înseamna în interiorul citoplasmei, iar "reticul" înseamna pânză/rețea mică. Este o reţea de tubuli şi vizicule, poate fi neted (lipsit de ribozomi) sau rugos (cu ribozomi atasati). Este un sistem tridimensional din canalicule,vezicule şi cisterne, face legătura între membrana plasmatică şi membrana nucleară. Are rol: este un sistem circulator intraplasmatic (transportă substanţe în toată citoplasma). R.E.N. estesediul sintezei lipidelor R.E.R. este sediul sintezei proteinelor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Celula, Unitatea Structurala si Genetica a Organismului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 325 cuvinte
Nr caractere:
7 897 caractere
Marime:
1.52MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!