Căpșunul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fragaria viridis sau moschata Fam Rosaceae (are aceleaşi proprietăţi ca şi fragul).

Denumiri populare: căpşun de grădină, fragi de grădină, pomiţe.

Descriere: plantă erbacee, perenă viguroasă, cultivată în toate regiunile ţării. Rizom orizontal oblic sau vertical, acoperit cu resturi de frunze. Stoloni supratereştri, subţiri, scurţi, adesea lipsesc. Tulpina erectă, acoperită de peri subţiri scurţi care la unele specii lipsesc. Tulpina erectă, acoperită cu peri simpli sau glanduloşi, patenţi şi viloşi. Frunze trifoliate lung pedunculate, cu foliole ovate, pe margine dinţate şi faţa inferioară puţin păroasă. Stipele lanceolate, acute, pe faţă glabre, pe dos păroase (mai ales pe nervura principală). Flori albe de tipul 5, bisexuate, cu receptacul păros. Înflorire V-VI. Fructe nucule înfipte într-un receptacul, globulos, gustos aromat.

În terapeutică se folosesc fructele Fragariae viridis fructus sau planta Fragariae viridis herba.

În tradiţia populară: rădăcinile se fierbeau în vin, care se lua contra tusei. Rădăcinile şi cârceii se fierbeau înăbuşit, într-o oală nouă, cu vin alb care se dădea femeilor când aveau dureri de pântece sau cârcei. Ceaiul din tulpini şi rădăcini se folosea în boli de rinichi.

Alimentaţie- fructele sunt consumate în stare proaspătă sau în diferite preparate culinare. Frunzele se fac ceaiuri alimentare.

Compoziţia chimică: fruct- apă 90%, hidraţi de carbon, protide, săruri minerale, fragarol, substanţe uleioase, acid salicilic, acid elagic, evercitrină, fragarol, citrol, substanţe uleioase, tanin, zaharuri, polifenoli, vitaminele: A, B1, B2, B6, C, E, PP, K, iod, brom, fosfor, sodiu, protide, potasiu, mangan, cupru, calciu, fier, sulf, siliciu, iod, brom, etc.

Acţiune farmacologică: antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, nutritiv. Indicat chiar şi în cancer pentru că vitamina C este un puternic oxidant. De asemenea acidul elagic împiedică formarea celulei canceroase. Polifenolii de asemenea contribuie la proliferarea celulei canceroase. Mai conţine tanin, ceea ce-l face astringent. Contractă ţesuturile canceroase şi nu le lasă să crească. Pectina reduce colesterolul şi prin aceasta contribuie la vindecarea afecţiunilor circulatorii sau de inimă. Levuloză utilă la diabet. Acţiunea diuretică o indică în afecţiunile intestinale atât fructe cât şi frunze sau în litiaze. Reglează activitatea hepatică. Stimulează imunitatea organismului, reglează funcţiile endocrine. Tonifică şi remineralizează organismul, încetinind procesul de îmbătrânire. Fructele sunt un diuretic activ care ajută la eliminarea acidului uric şi colesterolului. Fructele bine coapte au un efect laxativ. De asemenea vitaminele din grupul B ajută la funcţionarea mai bine a sistemului nervos. Are efect bactericid şi antihelmintic. Frunzele sub formă de ceai sunt un bun curăţitor al sângelui.

Produsele salicilice sunt foarte bine asimilate de organism şi sunt utile în multe tratamente. Diminuează acidul uric din urină, alcalinizant al sângelui. Conţine iod foarte util la afecţiunile tiroidiene împreună cu brom.

Se poate folosi la următoarele afecţiuni: acnee, afecţiuni cardiace, afecţiuni hepatice şi biliare, afecţiuni renale, afecţiuni tiroidiene (conţin iod), afecţiuni glandulare (le reglează), amigdalite, anemie, astenie de primăvară, artritism, ateroscleroză, astmă, ateroscleroză, avitaminoze, boli rectale şi intestinale, calculi renali sau vezicali, cancer, cistită, colesterol în exces, constipaţie, convalescenţă, demineralizare, diabet zaharat (300 g zilnic- conţine levuloză), diaree, eczeme, enterite acute, erupţii cutanate, gastroenterite cronice, gută (diminuează acidul uric), hemoragii uterine, hemoroizi (au acţiune internă), hepatită, hipertensiune arterială, imunitatea organismului (alcalinizează sângele), inflamaţia ficatului, rinichilor şi vezicii urinare, insomnii, intoxicaţie tabacică şi alcoolică, leucoree, litiaze biliare şi renale (diminuează acidul uric), nefrite, nevroze, oboseală, oxiuri, reumatism degenerativ (curăţă organismul de toxine), parazitoze intestinale (oxiuri), seboree, stomatite, tartru dentar, TBC pulmonar (remineralizant), tulburări hepato-biliare, ulcer gastric, ulcer varicos, varice.

Mod de folosire:

Frunzele de căpşuni uscate transformate în praf cu râşniţa de cafea şi amestecate cu cretă pisată formează un praf de dinţi foarte eficient şi igienic pentru tratarea pietrei dentare (tartrului).

-Este normal că fructele proaspete sunt cele mai indicate. Se pot consuma cât mai multe, indicat ar fi să se consume minimum 300 g pe zi o perioadă mai lungă. Acestea se vor consuma dimineaţa pe nemâncate.

În cazurile în care nu se poate asigura o provizie suficientă de aceste fructe se pot face şi siropuri (nu pentru diabetici) Acestea se vor face din suc proaspăt de fructe bine filtrat în care se va pune zahăr, până se obţine o soluţie saturată ( nu se mai topeşte zahărul şi rămâne la fund). Înainte de a fi închis în sticle se va pune sucul de la o lămâie la fiecare 500 ml suc. Apoi se închid ermetic sigilând dopurile cu ceară topită sau parafină. În acest fel se pot păstra o perioadă de 2 ani.

Se va lua câte o lingură din acest sirop de 3 ori pe zi.

Se pot face de asemenea şi multe tratamente cosmetice, cu efecte foarte eficiente.

Modul de folosire pe afecţiuni:

Acnee - fructe zdrobite sub formă de mască cu smântână sau diferite mase grase sau argilă. Se întind pe piele pentru 20 de minute apoi se spală cu apă călduţă. Se poate face zilnic.

Afecţiuni cardiace -pectina pe care o conţin fructele de căpşuni reduce colesterolul şi prin aceasta contribuie la vindecarea afecţiunilor inimii sau circulatorii. De asemenea sub formă de ceai din frunze câte 3 căni pe zi sunt un bun curăţitor al sângelui. infuzii de frunze uscate de căpşuni sau fragi 30 g la 1 litru Se mai poate adăuga mlădiţe de sparanghel (10g) şi flori uscate de gălbenele (2g).

Afecţiuni hepatice şi biliare- 30 g frunze şi rizomi la 1 litru de apă fiert 15 minute, apoi strecurat se poate consuma în orice cantitate.

Afecţiuni renale- 2 linguriţe de frunze se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi cu 15 minute înaintea meselor principale.

Afecţiuni tiroidiene (conţin iod)- fructele conţin iod şi brom care ajută la reglarea glandulară. Se pot face cure de 200 g fructe de 3 ori pe zi.

Afecţiuni glandulare (le reglează), fructele conţin iod şi brom care ajută la reglarea glandulară. Se pot face cure de 200 g fructe de 3 ori pe zi.

Amigdalite- datorită faptului că au acţiune antibiotică , bactericidă şi antiinflamatoare sunt foarte indicate să se consume în orice cantitate, perioade cât de lungi.

Anemie - se consumă în cantitate oricât de mare. O reţetă foarte utilă. Se pun 300g de căpşuni zdrobite în 250 ml vin roşu cu 100g de miere. Se lasă timp de 4-5 ore apoi se poate consuma chiar şi întreaga cantitate într-o zi.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Capsunul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
3 275 cuvinte
Nr caractere:
15 335 caractere
Marime:
12.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!