Previzualizare referat:

Extras din referat:

Plantele rezistente la seceta prezinta unele adaptari interesante in ra ndul dicotiledonatelor. Plantele care traiesc in conditii de desert se numesc xerofite si ele pot avea frunze reduse, frunze rasucite sau chiar frunze temporare. De asemenea, unele din aceste plante pot fi suculente, depozitand apa in exces in tesuturile lor. Suculentele au structuri care la atingere sunt ca guma.

Cactusii sunt in principal plante ale Lumii Noi si sunt cunoscute aproximativ 2000 de specii. Deoarece sunt originari din deserturi, nu au frunze conventionale care s-ar ofili repede si ar lasa sa se evapore prea mult apa vitala. Cactusul ocotillo, de exemplu, are mici frunzulite pe tulpina plantei imediat ce porneste ploaia, dar le lasa sa cada dupa cateva zile. Daca ploua de cinci ori pe an, cactusul ocotillo va produce cinci seturi de asemenea structuri, asemanatoare cu niste cute mici, verzi.

Cactusul gigant saguaro, care creste pana la o inaltime de 14 metri, are un mod deosebit de a capta apa cand, rareori, ploua in desert. El are o retea de radicele care se intind la o distanta de 31 de metri de planta in toate directiile si pana la o adancime de 7. 5 metri. Aceasta retea de radacini si permite sa absoarba pana la 757 de litri de apa dupa ploaie, indeajuns pentru un an intreg. Florile obisnuite ale cactusilor cresc pe tulpina, dar ele se ofilesc foarte repede. Deseori sunt polenizate de fluturi, pasari sau lilieci.

Poate unul dintre cei mai raspanditi cactusi din lume este para tepoasa, originara din America de Sud. Acest cactus a fost prima data introdus in sudul Europei, unde s-a adaptat bine si s-a naturalizat. Totusi, para tepoasa a facut ravagii dupa ce a fost introdusa in Australia, in anul 1839. Pana in anul 1925, peste 24 de milioane de hectare de pamant au devenit o incurcatura impenetrabila de para tepoasa, privand de hrana animalele care pasc.

Dupa o cautare disperata si inutila a unui pradator natural al acestui cactus, planta daunatoare a fost eliminate eficient, folosindu-se o metoda foarte simpla de control biologic. Este vorba de fluturele cactoblasis, ale carui omizi au consumat fervent miliarde de tone de para tepoasa, o data ce au fost crescute si imprastiate in regiunile cel mai rau afectate.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cactusi
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
489 cuvinte
Nr caractere:
2 252 caractere
Marime:
64.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!