Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bumbacul este o fibra naturala, polimerica, vegetala, recoltata de pe semintele plantei de bumbac. Polimerul natural care sta la baza fibrei este celuloza.

Planta de bumbac prefera zonele de clima temperatasi calda, fiind necesare precipitatiile in perioada de crestere si abrenta acestora in perioada de recoltare.

Fibrele de bumbac se obtin din capsulele plantei de bumbac, in care se afla 2-6 seminte de care sunt legate fibrele. Fibrele sunt prelungiri epidermice unicelulare ale semintelor. Dezvoltarea fibrelorare loc de la scuturarea florii pana la 60 zile. Pana la 20 zile de la caderea petalelor se dezvolta ovarul, devenind capsula. in interiorul ei se formeaza semintele acoperite cu fibre de bumbac, care au perete subtire numit perete primar. De la 20 pana la 60 de zile are loc maturizarea fibrei. Peretele primar se ingroasa, se formeaza peretele secundar prin depunerea de lamele concentrice de celuloza.

La maturitate capsulele se deschid si bumbacul trebuie recoltat.

Recoltarea se poate face manual, mecanic sau pneumatic.

Dupa recoltare bumbacul este dus la statia de egrenare unde se efectuaeaza urmatoarele operatii: Receptia=preluarea si inregistrarea cantitativa Sortarea=separarea in functie de anumite caracteristici Curatirea primara=eliminarea impuritatilor mari, vizibile care nu necesita operatii complexe de curatire Egrenarea=separarea semintelor de fibre Lintersarea=seperarea fibrelor foarte scurte numite linters Presarea si imbalotare=se preseaza in baloti de 150-200 kg care usureaza transportul si depozitarea Balotii obtinuti sunt apoi trimisi spre filaturi unde sunt folositi ca materie prima.

C. Structura fibrei de bumbac Fibra de bumbacmonocelulara si contine intre 90-92 % celuloza, uneori chiar 95-98 %. Celuloza este un polimer filiform macromolecular cu grad de polimerizare 3000. Catenele moleculare de celuloza sunt dispuse sub forma de retea formand microfibrile. Microfibrilele formeaza fibrile care formeaza manunchiuri dispuse concentric, paralele cu axa longitudinala, putin rasucite in jurul acesteia (aprox 30). Fibrilele formeaza lamele care intra in structura peretelui fibrei. Fibra este formata din perete la exterior si lumen la interior.

Peretele fibrei este alcatuit din: -perete primar: contine cca 25 lamele, are o grosime de 0, 5micrometri cu un continut de celuloza scazut. La exterior are cuticula care contine ceruri si pectide care insotesc celuloza, au rol protector si dau un caracter hidrofob.

-perete secundar: contine 20-45 lamele, la maturitete este de 10 ori mai gros decat peretele primar si este alcatuit aproape 100% din celuloza.

-lumenul: este un canal care strabate fibra si care reflecta gradul de maturitate.

Aspect la microscop Bumbacul este usor de identificat la microscop. In sectiune longitudinala are forma de pamblica rasucita. Bumbacul mercerizat este cilindric avand usoare ondulatii. Bumbacul mort este plat. In sectiune transversala este alungit, indoit, curbat, cel mort are in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bumbacul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
736 cuvinte
Nr caractere:
4 574 caractere
Marime:
10.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
bumbac, material
Predat:
la liceu
Sus!