Briofitele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Muschii, (Subregnul Bryobionta) sau briofitele, cum sunt denumiti in literatura stiintifica, cuprind aproximativ 25. 000 de specii de plante. Ei sunt raspanditi pe tot globul, incepand cu zonele calde si ploiose tot timpul anului, cum este zona ecuatoriala si sfarsind cu zonele caracterizate prin temperaturi extrem de scazute, cum sunt zonele polare. In toate zonele climatice ei prefera biotopurile umede.

* Muschii au corpul vegetativ lipsit de vase conducatoare adevarate, numit tal cormoid. * Organele de reproducere sexuata, anteridia si arhegonul, sunt pluricelulare, iar ciclul vital este haplodiplofazic.

Muschii inferiori Muschii inferiori mai pastreaza multe caractere specifice algelor. Corpul vegetativ, este un tal lamelar care se fizeaza in sol cu ajutorul rizoizilor monocelulari. Superioritatea fata de alge o dovedeste prezenta epidermei la suprafata talului, a tesuturilor parenchimatice, cu rol asimilator si de depozitare. Din muschii inferiori face parte Fierea pamantului (Marchantia polymorpha) care traieste in locurile permanent umede, langa izvoare si fantani.

Muschii superiori Muschii superiori au corpul vegetativ - un tal cormoid, format din tulpinita, frunzulite si rizoizi pluricelulari, care sunt analoage cu organele vegetative ale plantelor vasculare. Exemplu este Muschiul de pamant (Politrichum commune). Inmultirea muschilor se face asexuat prin spori si sexuat prin celula ou (zigot) Importanta muschilor * Muschii sporesc patura de humus de pe stanci; * protejeaza solul impotriva eroziunii; * Turba, care se formeaza in locurile mlastinoase din resturile partial descompuse ale muschiului de turba (Sphagnum), este utilizata ca ingrasamant organic, combustibil, material izolant.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Briofitele
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
309 cuvinte
Nr caractere:
1 753 caractere
Marime:
1.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!